Lebron Džejms: najveći doživotni sponzorski ugovor u istoriji košarke

Dodajte komentar

NBA zvijezda Klivlend Kavalirsa, Lebron Džejms, potpisao je ugovor sa kompanijom Nike vrijedan više od 60 miliona dolara godišnje, ili kako se očekuje i 500 miliona dolara. Ono što je zanimljivo jeste da je ugovor potpisan doživotno.

Kompanija Nike potvrdila je da je ovo najviši sportski ugovor koji je ova kompanija potpisala sa nekim sportistom u 44 godine dugoj istoriji.

– Hvala Najkiju i Filu Najtu koji su vjerovali su da će mršavi momak iz Ejkrona, Ohajo, postati ovo što je danas, rekao je Lebron zahvaljujući se svom sponzoru. Prvi ugovor potpisali su 2003. godine, vrijedan 90 miliona dolara, u njegovoj rookie sezoni.

Na taj način Lebron je postao najplaćeniji sportista prema nekom ugovoru sa firmom koja proizvodi sportsku opremu.

Da je razlika u ugovorima ogromna između njega i ostalih, svjedoči podatak da je na primjer, Dejmijan Lilard pod osmogodišnjim ugovorom vrjiednim “svega” 100 miliona, Kevin Durent (10 godina, 300 miliona), Džejms Harden (13 godina, 200 miliona), dok Stefon Kari ima dogovor sa “Under Armour-om” do 2024. godine, međutim, detalji nisu objavljeni.

Džejms 30. decembra puni 31. godinu i nema naznaka da je njegova karijera blizu kraja, ali ga Nike sigurno neće ‘napustiti’ ni kada se njegova karijera završi.

Majkl Džordan, vlasnik Šarlot Hornetsa i legenda košarke, sa kojim Lebrona često upoređuju posljednju utakmicu u NBA odigrao je početkom 2003. godine.

Prema magazinu Forbes, prodaja brenda Majkla Džordana porasla je 17% u SAD prošle godine na čak 2,6 milijarde dolara, dok je prodaja na stranim tržištima dostigla milijardu dolara.

https://www.youtube.com/watch?v=MX9qu69-NiM

Izvor: Economy

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *