EU: Milijardu eura Zapadnom Balkanu i Turskoj za podršku regionalnoj saradnji

Dodajte komentar

Evropska komisija je usvojila paket programa pretpristupne pomoći za 2015. za podršku reformama i regionalnoj saradnji zemljama koje teže članstvu u Evropsku uniju.

Kako je saopšteno iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Evropska komisija je usvojila paket programa za pretpristupnu pomoć za 2015. u ukupnom iznosu od oko milijardu eura kojim podržava reforme i regionalnu saradnju u zemljama koje teže članstvu u EU.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han kazao je da taj paket pokazuje snažnu posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i Turske.

“To je dugoročna investicija u stabilnost, bezbjednost i prosperitet same EU koja će podržati političke i ekonomske reforme u zemljama koje su na putu da se pridruže EU”, izjavio je Han.

Sredstva su obezbijeđena u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA II, a biće na raspolaganju Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Bivšoj jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj i olakšaće sprovođenje demokratskih i ekonomskih reformi, modernizaciju pravosuđa i državne uprave, ali i regionalnu saradnju.

Paketom je obuhvaćen program od 155 miliona eura koji će podržati finansiranje velikih regionalnih infrastrukturnih projekata na Zapadnom Balkanu i to četiri projekta povezivanja u oblasti električne energije, dva projekta u oblasti drumskog i dva u oblasti željezničkog saobraćaja koji će zbližiti ekonomije i društva u regionu.

Očekuje se da doprinos EU omogući podizanje zajmova kod partnerskih finansijskih institucija u ukupnom iznosu od 540 miliona eura.

Unapređenje povezanosti u okviru Zapadnog Balkana, kao i između regiona i EU, ključni su faktori ekonomskog razvoja Zapadnog Balkana.

Kada je region u pitanju, plan o povezanosti je jedan od najvećih prioriteta Komisije koji se realizuju uz punu podršku vlada zemalja Zapadnog Balkana. Posebna pažnja je posvećena pripremi i finansiranju konkretnih regionalnih infrastrukturnih projekata, ali i uvođenju tehničkih standarda i motivacionih mjera.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *