Crnogorski BDP 41 odsto prosjeka EU

Dodajte komentar

Bruto domaći prozivod BDP po stanovniku prošle godine je, prema standardu kupovne moći, u Crnoj Gori iznosio 41 odsto prosjeka Evrospke unije (EU), saopšteno je iz Monstata.

“Stvarna individualna potrošnja po stanovniku, prema standardu kupovne moći, u Crnoj Gori je u prošloj godini iznosila 52 odsto prosjeka EU”, saopšteno je iz nacionalnog zavoda za statistiku.

Oni su naveli da je Eurostat danas objavio podatke o BDP-u i stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku za prošlu godinu, iskazanim preko standarda kupovne moći.

Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku, prema standardu kupovne moći, zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 266 odsto. Bugarska se nalazi na najnižem nivou sa 47 odsto prosjeka EU, a od zemalja regiona, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći, koji iznosi 59 odsto prosjeka EU.

“Crna Gora se nalazi na drugom mjestu na nivou od 41 odsto prosjeka EU. Makedonija i Srbija su na nivou od 37 odsto evropskog prosjeka, Albanija 30 odsto, dok je Bosna i Hercegovina na nivou od 29 odsto prosjeka EU”, dodaje se u saopštenju.

Stvarna individualna potrošnja po stanovniku, prema standardu kupovne moći, u prošloj godini se među zemljama članicama kretala između 49 odsto ispod prosjeka EU u Bugarskoj i 41 odsto iznad prosjeka EU u Luksemburgu.

Za zemlje koje imaju status kandidata za članstvo u EU, prema podacima Eurostata, stvarna individualna potrošnja po stanovniku, prema standardu kupovne moći, kreće se u rasponu od 37 odsto do 52 odsto prosjeka EU.

“Dok je BDP po stanovniku uglavnom pokazatelj nivoa ekonomske aktivnosti, stvarna individualna potrošnja po stanovniku je alternativni pokazatelj, bolje prilagođen da opiše materijalno blagostanje domaćinstva”, kazali su iz MONSTAT-a.

Nivo stvarne individualne potrošnje po stanovniku je više homogen nego BDP ali i dalje postoje značajne razlike među članicama EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *