Zbog odličnih rezultata IKEA zaposlene nagrađuje sa 105 miliona eura

Dodajte komentar

Ikea grupa u poslovnoj 2015. godini (septembar2014. /avgust2015.)  ostvarila je neto dohodak u visini  3,5 milijarde eura, saopštio je danas švedski trgovac. Ukupan promet porastao je za 11,2 posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosio je 31,9 milijardi eura. 

Takav rast prihoda, ističu Šveđani, omogućiće kompaniji nova ulaganja u razvoj i održivo poslovanje. Kada poslovnom rezultatu iz osnovnog biznisa dodaju i zaradu ostvarenu od najma u trgovačkim centrima, ukupni prihodi grupe rastu na 32,7 milijardi eura, što je povećanje za 11,5 posto naspram rezultata iz 2014.

“U godini koja je iza nas ostvarili smo odlične rezultate, a mnogo smo uložili u održivost, bolju ponudu te dostupnost naših proizvoda”, naglasio je Peter Agnefjäll, predsjednik i CEO Ikea grupe u prigodi objave rezultata za 2015.

Dobre finansijske rezultate, najavljuju, i ove će godine podijeliti sa svim radnicima i nagraditi ih sa ukupno 105 miliona eura kroz program “Tack!”. Od kada je prije dvije godine uveden ovaj program, zaposlenima je ukupno dodijeljeno 305 miliona eura, pohvalili su se iz Ikee.

Dvocifrenom rastu prometa, kažu u Ikei, najviše su doprinijela “stara” tradicionalna tržišta. Zadovoljni su i učinkom ostvarenim i na novootvorenim tržištimaa te kroz online ekspanziju. Njemačku izdvajaju kao tržište koje je zabilježilo rekordne rezultate, dok se na prostoru  Južne Evrope primjećuje pozitivan pomak. Južna Koreja, kao novootvoreno tržište poslovala je iznad očekivanja, za poslovanje u Sjevernoj Americi kažu da je bilo pozitivno.

Najavljuju kako će nastaviti investirati u jačanje osnovnog poslovanja, razvoj online kanala i novih formata maloprodaje te u dostavne centre.

Ulagaće i u obnovljive izvore energije, ali i asortiman proizvoda koji smanjuju čovjekov uticaj na okoliš.

Podsjećaju kako su se Ikea grupa i Ikea fi+ondacija obvezale da ulože milijardu eura u transformaciju poslovanja povodom klimatskih promjena te da su iz obnovljivih izvora energije proizveli 53 posto vlastite potrošnje, a do 2020. ciljaju na taj način da proizvedu 100 posto potrošnje.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *