Pet stvari koje morate imati na umu kada prelazite na novi posao

Dodajte komentar

Novi posao može biti veliki izazov, koji ćete lakše savladati ukoliko se unaprijed pripremite i krenete s ovih pet koraka. Kako briljirati na novom poslu i ostaviti što bolji utisak – donosimo u nastavku.

Što preciznije definišite svoju ulogu – Prve sate na novom poslu iskoristite kako biste dobili odgovor na pitanje što se tačno od vas očekuje. Pitajte nadređenog na šta bi želio da se prvo fokusirate jer konačno, prema tome će se mjeriti vaš uspjeh ili neuspjeh.

– Najveći izazov na novom radnom mjestu predstavlja upravo shvatanje uloge te očekivanja nadređenih i kolega. Kad jednom znaju svoje mjesto, novi radnici lakše će ostvariti ono što kolektiv želi – tvrdi ugledni psiholog Mishri Someshwar, sa univerziteta Washington, D.C.

Aktivno slušajte – Pažljivo slušajte i osluškujte jer ukoliko postavljate pitanja i razgovarate s novim kolegama, shvatićete slabe tačke nove kompanije, ali i potrebe zaposlenih.

Možda se neka od poteškoća ili problema nalaze unutar vašeg područja djelovanja pa je to idealna prilika da se pokažete u najboljem svijetlu i djelujete proaktivno.

Pronađite saveznika – Na novom poslu nužno je čim prije sprijateljiti se s osobom koja će vam rado pomoći i uputiti vas u dobre i manje dobre strane firme u kojoj radite.

Okružite se s prijateljski nastrojenim osobama koje su spremne pomoći, no imajte otvorene oči i sve što čujete uzmite s dozom opreza.

Zapamtite imena – Mnogima je to strašno teško i rijetki bez problema pamte imena ljudi koje su tek upoznali. Međutim, upamtiti nečije ime jako je važno želite li ostaviti snažan prvi utisak.

Kako bi vam to pošlo lakše za rukom, prilikom upoznavanja s novim ljudima, obavezno odmah nakon što osoba kaže ‘Ja sam Jelena’, vi ponovite, ‘Drago mi je Jelena’. Tako će vam šanse da upamtite ime – biti veće, a prvi utisak snažniji.

Radite s razumijevanjem – Na novi posao nije dovoljno samo doći s namjerom da ostavite snažan utisak i velik trag. Važno je prije svega pronaći svoje mjesto; razumjeti posao koji radite, uvidjeti na koga utiču eventualne posljedice, koga sve pogađa vaš nemar i slično.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *