Koliki je gubitak Er Frans-KLM zbog napada?

Teroristički napadi u Parizu, koji su se dogodili 13. novembra, odnijeli su avio-kompaniji Er Frans-KLM oko 50 miliona eura prošlomjesečnih prihoda. Međutim, avio-prevoznik očekuje da će do kraja decembra taj negativan efekat iščiliti.

Francusko-holandska vazduhoplovna grupacija je saopštila da su napadi, u kojima je 130 ljudi ubijeno, “značajno uticali na” prevoz putnika u Pariz i iz glavnog grada Francuske u novembru, prenosi agencija AFP.

Avioni Er Fransa su prije napada prevezli znatno više putnika u i iz “grada svjetlosti” u odnosu na isti mjesec 2014. godine, ali je poslije terorističkih akcija promet pao ispod prošlogodišnje stope.

“Negativan uticaj napada u Parizu na ukupne prihode u novembru procjenjuje se na oko 50 miliona eura (54 miliona dolara)”, navodi se u ažuriranom izvještaju o mjesečnom prometu Er Frans-KLM-a.

“Sadašnji trend rezervacija karata je u skladu s progresivnim oporavkom, uključujući vrlo ograničen uticaj na obim prometa kada istekne decembar 2015. godine”, navodi se u izvještaju.

Iznos od 50 miliona eura je samo 0,2 odsto lanjskog ukupnog godišnjeg prihoda, ali bez sumnje predstavlja mnogo veći procenat u prihodima koje je kompanija zaradila na svojim ključnim čvorištima u Parizu, mada avio-prevoznik nije objavio te podatke.

Novembarski pokazatelji Er Fransa idu “ruku pod ruku” sa podacima koje su registrovali pariski hoteli i prodavnice, koji su zabilježili oštar pad poslovanja odmah poslije napada, ali je situacija počela polako da se vraća u normalu.

Budući da turizam učestvuje sa oko 7,0 odsto u bruto domaćem proizvodu Francuske, koja se kotira kao vodeća turistička destinacija u svijetu, postoji velika bojazan da bi novembarski napadi mogli da utiču na slabljenje ionako anemičnog rasta domaće ekonomije, navodi AFP.

 

Check Also

Potpisan Sporazum o saradnji Arbitražnog suda pri Privrednoj komori Crne Gore i Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore

Predsjednik Arbitražnog suda pri Privrednoj komori Crne Gore, Vesko Božović i dekanka Pravnog fakulteta Univerziteta …

Leave a Reply

Your email address will not be published.