Evropske akcije postaju globalni hit sljedeće godine?

Dodajte komentar

Prema prognozama analitičara, evropske i azijske akcija bi mogle da budu popularnije od američkih u narednoj godini. Osim što su jeftinije, evropskim akcijama na ruku ide i politika ECB-a.Monetarne politike američke i evropske centralne banke idu u različitim smjerovima, što bi trebalo da dovede do jačanja dolara, odnosno slabljenja eura. To će, prema očekivanjima investitora, dovesti do veće profitabilnosti evropskih kompanija.

Preskupe američke akcije

Drugi razlog je taj što sve veći broj analitičara vidi američke akcije kao preskupe. Naime, odnos između cijene i zarade (P/E) u slučaju američkih akcija iznosi 17, a kod evropskih 15. Razlika u vrednovanju američkih u odnosu na evropske kompanije još uvek je opravdana zbog nedostatka momentuma rasta potonjih, smatra Igor Gvozdanović, predsjednik Uprave Platinum Investa.

aaa

Čini se da su američke kompanije još uvjek brže u smislu smanjivanja investicija, rezanja troškova u periodu kontrakcije i povećanju investicija u razdoblju ekspanzije u odnosu na evropske. Djeluje da odlučnije, brže i sigurnije odgovaraju na izazove. To se ne odnosi samo na kompanije, nego i na razlike u kvalitetu fiskalne i monetarne politike ovih tržišta. Jasno je da su onda evropske kompanije nešto jeftinije“, ojcenjuje Gvozdanović.

Kinu posmatrati drugim očima

Što se tiče Kine, Isak Nuhić, fond menadžer Ilirika Investmentsa, ističe kako kinesku ekonomiju treba gledati drugim očima.
„Kinu su nekad pokretale industrija i investicije, dok sada počinju da rastu sektori lične potrošnje i usluga. Pod pritiskom pada prihoda i dobiti najviše će biti kompanije iz industrijskog i građevinskog sektora, ali će ujedno kompanije iz uslužnog sektora prosperirati. To potvrđuju i rezultati Alibabe“, tvrdi Nuhić.

Očekuje da će se trend nastaviti što će imati dvojak uticaj na tržište kapitala, a pri slaganju portfolija svakako treba kvalitetnije filtrirati kompanije i sektore.
„Naše mišljenje je da će sektori lične potrošnje, usluga, IT tehnologije, osiguranja i obnovljivih izvora energije biti u prednosti nad drugim sektorima“, kaže Nuhić.

Economy.rs

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *