Na karticama ušteđeno 16 milijardi dolara

Dodajte komentar

Američki korisnici kreditnih kartica uštedjeli su posljednjih godina 16 milijardi dolara na naknadama zahvaljujući strožoj regulativi.

Ipak, i dalje postoji problem agresivne naplate dugovanja te visokih troškova, objavio je u svom izvještaju američki regulator, Kancelarija za finansijsku zaštitu potrošača (CFPB). Nakon uvođenja izmijenjene zakonske regulative 2009. godine, u jeku finansijske krize, potrošači su uštedjeli sedam milijardi dolara na kartičarskim naknadama između 2011. i 2014. godine, stoji u izvještaju objavljenom u četvrtak. Istovremeno, naknade su pojeftinile u prosjeku za 20 posto nakon što je zakon zahtijevao da visina naknada bude “razumna i proporcionalna”.

Zanimljiv je podatak da su potrošači izbjegli plaćanje devet milijardi dolara naknada za prekoračenje dopuštenog ograničenja. Naime, regulativa zahtijeva od kartičarskih kuća da obavijeste korisnike o naplati naknade u slučaju prekoračenja. Izvještaj naglašava kako su problemi na kartičnom tržištu primijećeni kod kartičara koji naplatu dugovanja prepuštaju specijalizovanim. Osim što često posjeduju neprecizne podatke o dužnicima, takve kompanije dužnike kontaktiraju i po 15 puta dnevno kako bi naplatili dug. Problem su i visoke kamate, koje mogu dosezati i do 25 posto godišnje.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *