CBCG dostavila Izvještaj o nadzoru nad primjenom Zakona o “švajcarcima”

1 komentar

Centralna banka Crne Gore (CBCG) dostavila je nedavno Skupštini Izvještaj o nadzoru nad primjenom Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure, o kojem će se raspravljati u ponedjeljak na sjednici Odbora za ekonomiju.U izvještaju, u koji su Vikend novine imale uvid, CBCG je ukazala na činjenicu da pojedine odredbe iz aneksa ugovora, pored sadržaja koji je informativnog karaktera sadrže i formulacije koje na određen način prejudiciraju posljedice eventualne odluke Ustavnog suda, te mogu uticati na opredjeljivanje klijenata za potpisivanje aneksa ugovora.

Zakon jasan

Hypo Alpe Adria banka (HAAB) pokrenula je inicijativu za preispitivanje ustavnosti Zakona o konverziji, čiji ishod može uticati na buduće obaveze klijenata, što im je prezentovala kroz novi aneks ugovora.

Međutim, ove odredbe iz Aneksa ugovora, pored sadržaja koji je informativnog karaktera, kako tvrde u Centralnoj banci sadrže i formulacije koje na određen način prejudiciraju posljedice eventualne odluke Ustavnog suda, što može uticati na opredjeljivanje klijenata za potpisivanje aneksa ugovora.

“Pojedinim spornim odredbama iz aneksa ugovora uspostavljanje ugovornog odnosa faktički se uslovljava nametanjem određenih obaveza klijentima. Neprihvatanje takvih odredbi od strane klijenta ne može biti razlog da se ugovor ne zaključi, jer je obaveza potpisivanja ugovora od strane Banke utvrđena Zakonom o konverziji, a tim zakonom nije dato ovlašćenje Hypo Alpe Adria banci da u novom ugovoru na bilo koji način definiše dodatne obaveze klijenata, bez obzira da li su u pitanju stvarne iii potencijaine obaveze”, navodi se u Izvještaju CBCG.

Ponude HAAB

Prema podacima dostavljenim od Hypo Alpe Adria banke do dana stupanja na snagu Zakona o konverziji, zaključena su ukupno 762 ugovora o kredi-

tu u CHF u ukupnom iznosu od 208 miliona franaka, odnosno skoro 130 miliona eura.

Banka je konverzijom obuhvatila ukupno 482 kreditne partije, za koje je pripremila ponude i anekse ugovora.

“Po podacima sa stanjem na dan 22. novembar 2015. godine ukupno je prihvaćena 321 ponuda, a zaključeno 156 ugovora. Sa informacijama kojima Centralna banka raspolaže, većina korisnika kredita koja je prihvatila ponudu Hypo Alpe Adria banke, a nije potpisala novi ugovor, čeka razrješenje pitanja spornih odredbi iz predloženih aneksa ugovora, pa se može očekivati da će nakon razrješenja ovog pitanja pristupiti potpisivanju ugovora”, ističe se u Izvještaju CBCG.

Hypo Alpe Adria banka nije izvršila konverziju, niti je ponudila ugovore o konverziji i reprogramu, za dvije kategorije lica sa kojima je bila zaključila ugovore o kreditu, i to: lica koja su prije stupanja na snagu Zakona o konverziji otplatila kredit, redovnom prijevremenom otplatom, uključujući i lica sa kojima je banka raskinula ugovor i naplatu potraživanja izvršila prinudnim putem. Takođe, konverzija nije obuhvatila osobe sa kojima je banka, zbog neurednosti u plaćanju, raskinula ugovor i potraživanja po osnovu tih ugovora prenijela na druga lica.

“Broj ovih korisnika kredita i iznos ovih potraživanja je značajan (245). Konverzijom nije obuhvaćeno 116 kreditnih partija koje su otplaćene prije stupanja na snagu Zakona o konverziji, a ukupni odobreni iznos ovih kredita je iznosio 24 miliona eura. Po podacima pribavljenim od HAAB, ukupan broj potraživanja koja nijesu obuhvaćena konverzijom jer su ustupljena drugim licima iznosi 129”, objašnjeno je u izvještaju.

Prema mišljenju CBCG, postoje značajni problemi u primjeni Zakona o konverziji koji se mogu adekvatno prevazići samo odgovarajućim izmjenama i dopunama Zakona o konverziji.

“Centralna banka je mišljenja da je, ukoliko je stvarna namjera zakonodavca bila da se Zakonom o konverziji obuhvate i potraživanja po osnovu kredita koja su ustupljena trećim licima, kao i potraživanja koja su zatvorena prije stupanja na snagu zakona, potrebno odgovarajućim izmjenama i dopunama Zakona o konverziji detalj no urediti sljededa pitanja: tretman kredita koji su zatvoreni kroz redovnu otplatu obaveza iz ugovora, jednokratnu otplatu preostalog duga ili prinudno namirenje; tretman kredita po kojima su potraživanja ustupljena tim licima;”, zaključili su u CBCG.

Konverzija se negativno odrazila na HAAB

Kako je navedeno u izvještaju CBCG, izvršena konverzija je proizvela negativne finansijske efekte za HAAB.

“Po posljednjim finansijskim iskazima HAAB je prije izvršene konverzije iskazala gubitak u tekućoj godini od 1,1 milion eura. Po finansijskim iskazima na dan 30.9.2015. godine, u koji su uključeni efekti sprovedene konverzije, Banka iskazuje gubitak u tekućoj godini od 12.7 miliona eura. Kao rezultat konverzije HAAB je imala troškove obezvređenja u iznosu od 11.5 miliona i odnose se na sve kredite koji su bili predmet konverzije”, piše u Izvještaju Centralne banke.

Izvor: Vikend novine

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • hehehe Kakvo smijesno dosadnjikavo stivo koje su sastavljali neprofesionalni izvrsni direktori ove banke sa losim ministrom, a cb cg bila samo pomocni mehanizam prevare Skupstine Crne Gore. Bilo bi tuzno ovako unistavati instituciju, da ovo nije klasicni primjer crnogorske i inostrane neposlovnosti koja unistava crngoorski privredni i bankarski sistem – jajare svojih nepreglednih bonusa.

    Steta sto je Bankar ipak intenciono izabrao segmente koji potpuno dokazuju koliko je CB CG u sujetnom ratu sa gradjanima i jakim biznisom u Crnoj Gori. Ali, prezivjelo se podjednako ruzno i neprofesionalno pa ce i ovo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *