Kako Draghi i ECB namjeravaju da pokrenu uspavanu evropsku ekonomiju?

Dodajte komentar

Evropska centralna banka želi da prisili banke da daju više kredita i što manje novca ostavljaju na računima u Frankfurtu.

Guverner Mario Draghi želi time da pokrene evropsku ekonomiju. Kaznene kamatne stope pooštrene su s minus 0,2% na minus 0,3%. Ujedno je za šest mjeseci do marta 2017. produlžo program otkupa obveznica (“monetarno popuštanje”).

Evropa će imati niske kamate, jačaće dolar, slabiće euro, to je šansa za izvoznike koji izvoze na dolarsko područje, ali će nam trebati više eura za kupovinu nafte ili neke druge robe u dolarima, prenosi HRT.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je pozdravio odluku Evropske centralne banke (ECB) da pruži podršku ekonomiji eurozone, apelujući na tu instituciju da upotrijebi cjelokupan dijapazon mera koji ima na raspolaganju da bi podstakla privredni rast u zemljama monetarne unije.

“ECB treba da nastavi snažno da signalizira da je spremna da reaguje i upotrebi sve raspoložive instrumente u okviru svog mandata očuvanja stabilnosti cijena”, rekao je novinarima u Vašingtonu portparol MMF-a, Geri Rajs, prenosi Rojters.

Poslovni puls, Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *