Hrvatska hoće udio u Elektroprivredi

Dodajte komentar

Crnogorski energetski sektor mjesecima je u žiži interesa u regionu, da bi vodu dodatno zamutio srpski premijer Aleksandar Vučić izjavom da je Elektroprivreda Srbije „kupila 11 odsto akcija Crnogorskog elektroprenosa“. Tom viješću se, paradoksalno, više bave mediji u Hrvatskoj i Srbiji, nego u Crnoj Gori.Vjerovatno zato što za sada nema nikakvih pokazatelja da je srpska vlada ušla u CGES sa 11 odsto. Naime, u Vladi Crne Gore o tome ne znaju ništa, a kod CDA se kao vlasnik 55 odsto akcija CGES-a vodi država, Terna sa 22 procenta i mali akcionari sa 23 odsto. Nikakve značajnije trgovine akcijama CGES-a nije bilo, mada je moguća vanberzanska trgovina, ali bi se najvjerovatnije za takav aranžman čulo, piše Pobjeda.

Hrvatski Poslovni dnevnik navodi da je preuzimanje Elektroprivrede Crne Gore više političko nego poslovno pitanje, jer će onaj ko kupi EPCG biti u znatnoj prednosti u utrci za energetskog lidera u regiji. Hrvatska je otvoreno pokazala interes za preuzimanje 41,74 odsto EPCG-a od italijanskog partnera A2A, a resorni ministar odlazeće vlade Ivan Vrdoljak obavio je niz preliminarnih sastanaka na tu temu.

Crna Gora treba da do kraja godine potpiše novi petogodišnji ugovor o saradnji u okviru EPCG sa kompanijom A2A, koja je tražila da se precizira izlazna opcija, u slučaju da njihovi akcionari odluče da izađu iz EPCG.

Akcije EPCG nominalno vijede 7,6 eura. No, posljednji put su trgovane po cijeni od tri eura, što je tržišnu vrijednost ukupnog kapitala smanjilo na 393 miliona eura. Uz to, EPCG traži partnera za gradnju drugog bloka Termoelektrane, u šta bi trebalo uložiti 338 miliona eura.

Poslovni dnevnik je objavio da je poznato je i da je Elektroprivreda Srbije pred restrukturiranjem i da nema finansijsku moć za akvizicije jer mora otpustiti nekoliko hiljada od ukupno 32.000 zaposlenih, te modernizovati postojeće objekte. Zato vjerojatno u igri za Crnu Goru računaju na pomoć Rusije, koja je zapravo bila zainteresovana za preuzimanje Luke Bar i pokušala odgovoriti premijera Mila Đukanovića od ulaska u NATO navodi Poslovni i napominje da bi se EPCG, ako je podrška Rusije stvarna, mogao pokazati kao mnogo dublja priča od regionalnih pretenzija.

Prema navodima Večernjih novosti, stručnjaci u Srbiji smatraju da bi akvizicije u Crnoj Gori i Republici Srpskoj bile značajne za podizanje energetskog bilansa Srbije, ali da mnogo koštaju.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *