Američki kapitalisti odustaju od velikih investicija

Dodajte komentar

Direktori američkih kompanija su u četvrtom ovogodišnjem kvartalu izrazili oprez u pogledu kratkoročnih perspektiva privrede SAD.

Sve veći broj njih tvrdi da će srezati kapitalne investicije u narednih šest mjeseci, prema istraživanju Biznis Raundtejbl grupe među vodećim američkim kompanijama.

Indeks ekonomskih perspektiva izvršnih direktora, koji obuhvata prognoze prodaje i planove ulaganja i zapošljavanja, pao je u četvrtom tromjesečju za 6,6 poena, na 67,5 poena.

To je najniži nivo za posljednje tri godine i treći kvartal zaredom da indeks slabi, prenosi agencija Rojters.

Istraživanjem je utvrđeno i da su očekivanja u pogledu prodaje i planirane kapitalne potrošnje pala, pri čemu je od ukupno 140 anketiranih direktora, njih 60 odsto odgovorilo da u narednih šest mjeseci očekuje povećanje prodaje, što je pad u odnosu na 63 odsto iz prethodnog tromjesečja.

Procenat izvršnih direktora koji tvrde da će kapitalna potrošnja pasti u narednih šest mjeseci porastao je na 27 odsto sa 20 odsto iz trećeg kvartala.

„Kapitalna potrošnja u SAD je na rekordno niskom nivou“, izjavo je predsjednik te organizacije, Rendal Stivenson, dodajući da su nekonkurentni poreski propisi američke vlade uvećali troškove kompanija.

Ovi podaci možda iznenađuju, s obzirom na to da su proteklih dana stizale odlične vijesti iz SAD o padu nezaposlenosti najvećem u posljednjih nekoliko godina, a snaga najveće svjetske ekonomije ogleda se i u enormnom jačanju dolara.

Sve su glasniji i iz Feda da bi već u decembru moglo da dođe do povećanja kamatnih stopa zbog povoljnog razvoja ekonomskih događaja.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *