Banke u Srbiji će pomoći najugroženijima za CHF

1 komentar

Banke prate preporuke Ministarstva finansija u vezi građana koji su se zadužili u švajcarskim francima, kaže predsjednik Udruženja banaka Srbije Goran Pitić .

Pitić je dodao da vjeruje da će svaka banka nastojati da izađe u susret najugroženijima.

“Vjerujem da će, u skladu sa preporukama i svojom poslovnom politikom, svaka banka odreagovati i još jednom proći kroz svoj portfolio kako bi našao način da pomogne eventualno onima koji su socijalno ugroženi”, rekao je Pitić Tanjugu.

On je rekao da će banke pogledati da li je moguće još jednom proći kroz modele koji su ponuđeni, kako bi se našlo i optimalnije rješenje za one koje je Ministarstvo “izlistalo kao one o kojima bi trebalo povesti računa”.

Pitić je rekao da ovih dana nije bilo sastanka UBS tim povodom, jer postoji Radna grupa koja sarađuje sa resornim ministarstvom, u kojoj učestvuju i pojedine banke.

Upitan da komentariše to što dužnici u švajcarcima ne žele da prihvate ciljana rješenja za najugroženije, već traže sistemsko rješenje, Pitić podsjeća da je sistemsko rješenje već ponuđeno kroz četiri modela Narodne banke Srbije.

“Ti modeli se odnose na sve koji su zaduženi u švajcarskoj valuti. To je u datom trenutku premjerilo sve rizike za bankarski sektor i za sve klijente, i to ne samo one zadužene u francima, već su uzeti u obzir i ostali rizici koji postoje u sistemu“, rekao je Pitić koji je i predsjednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke.

Prema njegovim riječima, nije ni moguće sagledati valutna kretanja koja bi mogla da se dogode.

“Franak ojačao u ovom periodu, a sjetimo se u godinama iza nas bio dosta slabiji. Pitanje je šta će se dogoditi u godinama pred nama“, istakao je on.

Pitić je rekao da smatra da su rješenja koja su data u prvom naletu sa NBS, uključujući i odluku o poštovanju svih elemenata ugovora i ozbiljnom trošku koje su banke podnijele po tim osnovama, zaduženi direktno osjetili.

“Te odluke su bankama donijele trošak veći od 50 miliona eura, a klijenti su to direktno osjetili. Mislim da je to okvir u kojem je rješenje postavljeno i koji se odnosi na sve koji su se zadužili u švajcarskim francima”, zaključio je Pitić.

B92

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Znaju da se spremaju izbori u Srbiji i da ce za dvadeset hiljada glasova- broj duznika Vucic zaboraviti sta su se pjevajuci dogovorili na Kopaoniku i donijeti zakon po CG modelu. Nista drugo bez pokusaj kontrole stete.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *