Hrvatske banke u crvenom zbog konverzije kredita u “švajcarcima”

Dodajte komentar

Hrvatska narodna banka objavila je prve preliminarne rezultate poslovanja (svih) banaka za prvih devet mjeseci ove godine u koje je i ugrađen procijenjeni trošak konverzije kredita vezanih uz švajcarski franak.

Osim što im je on poništio polugodišnju dobit (1,4 milijarde prije oporezivanja) i pozitivan operativni rezultat trećega kvartala, s krajem septembra bankarski je sektor iskazao gubitak od ukupno 4,552 milijardi kuna. Od 28 banaka gubitak je iskazalo njih 15.

Prema privrememenim nerevidiranim podacima ukupna imovina kreditnih insitucija (banaka, štednih banaka i stambenih štedionica) 30. septembra iznosila je 414,998 milijardi kuna(oko 54,2 milijarde eura) od čega oko 98 posto iznosi ukupna imovina banaka. Imovina svih banaka porasla je 3,05 posto, a imovina svih kreditnih instiucija 2,97 posto.

Ukupni gubitak (prije poreza) hrvatskih kreditnih institucija 30. septembara 2015. iznosio je 4,498 milijardi kuna.

Najveći gubitak, oko 2 milijarde kuna, iskazala je Hypo Alpe-Adria banka koja je zbog procesa čišćenja bilansa povezanih s vlasničkim promjenama i na polugodištu iskazala negativan rezultat (-173 miliona).

Po visini iskazanog gubitka slijedi Erste banka (904,26 miliona kuna) uz stopu ukupnog kapitala od 19,23 posto. Ta je banka među onima koje je raščišćavanje švicarca najviše pogodilo – krajem juna imala je dobit od 97 miliona kuna.

Zagrebačka banka je iskazala gubitak od 828,19 miliona uz stopu ukupnog kapitala od 23,86 posto, dok gubitak RBA iznosi 323,96 miliona kuna (stopa ukupnog kapitala 20,65 posto).

Od velikih banaka gubitak je iskazala i Privredna banka koja je krajem juba imala oko 570 miliona kuna dobiti, dok je treći kvartal završila s 237,7 milijumiliona na gubitka (i stopu ukupnog kapitalaod 19,66 posto). Gubitak veći od 200 miliona ima i Sberbank (206,05 miliona kapitala i stopu ukupnog kapitala od 16,92 posto).

SG Splitska banka jedina je članica ‘kluba’ osam banaka s portfoliom CHF kredita koja je i nakon knjiženja procijenjenog troška konverzije uspjela da ostane u plusu. Dobit prije poreza krajem septembra iznosila je 110,68 miliona kuna. Osim što ima razmjerno manje CHF kredita, SG Splitska banka je ranije od drugih počela izdvajati rezervacije, što se odrazilo i na rezultat poslovanja u prvih devet mjeseci.

Sa 110,7 miliona kuna devetomjesečne dobiti (67 manje nego na polugodištu) SG Splitska banka je i najveći dobitnik među kreditnim institucijama na tržištu. Hrvatska poštanska banka (koja tih kredita nema), naime, iskazala je milion kuna manju dobit prije oporezivanja od Splitske, ali je uz nju jedina banka na domaćem tržištu s trocifrenim iznosom dobiti.

Izvor: Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *