CBCG traži da ne pita Vladu kad uvodi zabrane

Dodajte komentar

Centralna banka traži da sama, bez prethodne saglasnosti Vlade, uvodi zaštitne mjere ukoliko kretanje kapitala ozbiljno ugrozi ili prijeti da ugrozi monetarnu politiku ili finansijsko stanje Crne Gore, piše Pobjeda.

Važeći zakon ne dozvoljava Centralnoj banci da sama uvodi ove mjere, već samo uz saglasnost Vlade. Zbog toga je CBCG protekle sedmice usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom, kojim je predložila da ne pita Vladu za uvođenje ovih mjera.

– Zaštitne mjere se uvode kada kretanje kapitala ozbiljno ugrožava ili prijeti da ugrozim monetarnu politiku ili finansijsko stanje u državi. U tom slučaju Centralna banka može uvesti ograničenje plaćanja po osnovu tekućih i kapitalnih poslova, zabranu uzimanja i davanja kredita, jemstava ili garancija, ograničenje iznošenja u inostranstvo i unošenje iz inostranstva sredstava plaćanja, ograničenje plaćanja i naplate putem platnih kartica, putničkih i bankarskih čekova i hartija od vrijednosti i ograničenje kupovine i prodaje određenog efektivnog stranog novca – kazali su Pobjedi iz Centralne banke u odgovoru na pitanje šta podrazumijevaju izmjene i dopune Zakona o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom.

Zaštitne mjere mogu trajati najviše pola godine.

– Kada se uvedu, zaštitne mjere se primjenjuju dok traju poremećaji zbog kojih su uvedene, a najduže šest mjeseci od dana njihovog uvođenja – objasnili su iz CBCG.

Savjet CBCG je usvojio i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore, a iz ove institucije su objasnili da se izmjene ne odnose na banke i njihove klijente.

– Poslovanje banaka urediće se novim zakonom o bankama, čije se donošenje, u skladu sa Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2015-2018, planira do kraja naredne godine – istakli su iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *