Radnici Duvanskog kombinata neće na biro bez otpremnina

Dodajte komentar
Sa ranijeg skupa radnika

Radnici Duvanskog kombinata u stečaju ne znaju na koji će način i u kom obimu biti organizovana proizvodnja tokom perioda dislokacije fabrike i izmješganja proizvodnje u novu halu na teritoriji Podgorice, i da li će je uopšte biti, ukoliko tenderska komisija prihvati ponudu kompanije BMJ industries FZ LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata, kazala je za „Dan” Snežana Vidaković, predsjednica Novog sindikata Duvanskog kombinata u stečaju.Po njenim riječima, sindikat će pokušati da dobije odgovor na koji će način funkcionisati proizvodnja u tom periodu, a nepoznanica je i broj radnika koji će biti uposleni u tom periodu.

– To je period koji može da potraje, a ukoliko se proizvodnja ne bude vršila paralelno, imaćemo problem u smislu isplate zarada, rekla je Vidakovićeva.

Ona je istakla da sa sindikatom niko nije kontaktirao u smislu socijalnog dijaloga vezanog za broj radnika koji treba da pređu u Novi duvanski, niti bilo čega drugog. Oni očekuju da će im izvrši direktor DKP-a u ostavci Slavoljub Vukašinović ili stečajni upravnik Veselin Raičević predočiti buduće korake.

U slučaju da radnici ne bu du uposleni, Vidakovićeva je najavila da će sindikat insistirati na isplati otpremnina za njih po uslovima pod kojima su njihove kolege ranije napustile DKP.

– Niko ne može da ospori isplatu otpremnina za radnike u prosjeku od 12 hiljada, koliko je isplaćivano i našim kolegama, a s obzirom da će DKP biti likvidiran, može se očekivati i da tražimo da svi radnici dobiju otpremnine, rekla je Vidakovićeva.

Kako je dodala, ukoliko se desi da svi radnici ostanu bez posla u periodu izmještanja fabrike, sindikat će u tom slučaju insistirati na isplati otpremnina svim radnicima. Ukoliko bi potencijalni kupac tokom perioda dislokacije fabrike održao proizvodnju u manjem obimu, u tom slučaju će otpremnine tražiti za tehnološke viškove.

– Bilo bi korektno od potencijalnih investitora ili onih koji su uključeni u privatizaciju Novog duvanskog da pozovu predstavnike radnika i da im ponude model po kom bi taj problem mogao da se prevaziđe. Sigurno je da izmještanje proizvodnje ne mo že odmah da se završi, a automatske mašine koje planiraju da montiraju smanjuju broj potrebnih radnika. Međutim, to niko neće da saopšti. Očekujemo da organizuju sastanak sa radnicima kako bi nam bilo predočeno koje su to mašine, koliko je radnika potrebno po smjeni i šta se od postojećih kapaciteta, odnosno mašina, preuzima, rekla je Vidakovićeva.

Remont i izmještanje postojećih kapaciteta, kako je navela, trajaće najmanje tri mjeseca.

– Mi ne znamo da li je planirano da u periodu izmještanja traje proizvodnja, ili će biti pauza, ko će izmirivati obaveze po osnovu zarada, na koji način će to da bude organizovano, koje će kvalifikacije radnika biti potrebne i za koji tip mašina rekla je Vidakovićeva i dodala da treba riješiti i pitanje uplata doprinosa.

Ona je navela da će Sindikag moći da se izjasni o broju radnika koje bi potencijalni investitor preuzeo za rad u Novom duvanskom, a radi se o između 55 i 70 radnika, tek kad budu upoznati sa kapacitetima fabrike i obimom proizvodnje.

– Ako je to rad u jednoj smjeni, onda je 55 radnika dovoljno, ali ako je to rad u tri smjene, onda je potrebno 150 radnika. Ipak, nemoguće je kalkulisati brojem radnika koji treba da pređu u Novi duvanski bez podataka o planu proizvodnje, istakla je Vidakovićeva.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *