Pobjednici WARP-a 3 crnogorska tima – Bee Happy ide u Krakov

Autor: Dražen Žujović, Digitalizuj.me

U toku prošle nedjelje, od srijede do subote, u Podgorici se održao WARP, četvorodnevni trening program za startape u organizaciji hub:raum-a, startap akceleratora iz Krakova koji je dio Dojče Telekom grupe. Ovo je bio prvi put da se WARP održava van Krakova, a partneri u organizovanju ovog događaja smo bili mi iz Digitalizuj.me i Crnogorski Telekom.

O timovima koji su učestvovali smo već pričali ovdje.

Ja sam sa Tour Via Me timom prošao kroz prvi WARP koji je održan u Krakovu krajem 2013. Tada smo bili potpuno zatečeni kvalitetom mentora i predavača koje su nam obezbijedili, tako da smo imali izuzetno velika očekivanja i od WARP-a u Podgorici.

Znali smo da hub:raum neće da omane kad je u pitanju program (i nije), ali ono što nismo znali je da će u programu učestvovati toliko kvalitetni timovi. Moj lični utisak je da su timovi na ovom programu bili mnogo zreliji nego na bilo kom sličnom događaju u Crnoj Gori do sada (ne računajući Spark.me konferenciju, naravno.

Moram se pohvaliti i reći da smo za spremnost timova dijelom zaslužni i mi koji smo u proteklih par mjeseci organizovali predavanja na univerzitetima, startup meetupe, #DigitalizujMe startap vikend, brojne mentoring sesije i van ovih događaja i slično.

Međutim, najveće priznanje se mora odati ekipama i pojedincima koji su vjerovali i u sebe i u nas, bili kreativni, druželjubivi, entuzijastični, puni energije i pored nedovoljno spavanja, vrijedni, strpljivi, i imali kapacitet da u samo par nedjelja naprave džinovske korake u svijetu startapa, a kako i sami kažu – naučeno će im koristiti u mnogim sferama u životu, ne samo u startapu.

I još jednom, svaka čast svima njima! Siguran sam da im se vrlo isplatilo, a tebe, dragi čitaoče, molim da nekog od njih pitaš za utiske!

Najbolji od najboljih

Na kraju WARP-a se održalo i startap takmičenje timova koji su učestvovali u programu. Tri najbolja startapa su dobila Amazon Cloud Servis Paket u vrijednosti od po 5.000 USD, a prvoplasirani i priliku da se predstave investitorima na glavnom hub:raum Krakov WARP događaju.

3 mjesto

Treće mjesto je osvojila ekipa ArchiHub u sastavu Boris Radunović, Anđela Marković iSrđan Borović. Anđela, koja je i sama arhitekta, kaže: “ArchiHub je servis/sajt na kome će se nalaziti informacije o svim stručnim događajima bitnim za arhitekte – konferencije, seminari, radionice i slično. Preko našeg servisa ćete moći da saznate da li se u vašoj blizini/državi/regionu ubrzo organizuje neki bitan događaj, o kakvom tipu događaja se radi, da li se obrađuje neka posebna tema, da li je učešće besplatno – i slične bitne informacije. Međutim, poznajući probleme i potrebe arhitektonske struke, odlučili smo da osim stručnih događaja, plasiramo i informacije o konkursima. To je veoma bitan segment naše struke, jer upravo preko konkursa arhitekte dobijaju poslove.”

2 mjesto

Drgo mjesto su osvojile Dajana Femić i Milena Vujisić sa startapom Rent a Field. Dajana kaže da: “Rent a Field povezuje sa jedne strane vlasnike neiskorišćenih obradivih površina i sa druge strane osobe koje žele zakupiti obradivu površinu i proizvoditi hranu.”

Prvoplasirani startap na WARP-u je bio Bee Happy. Vjerovatno najveseliju ekipu na takmičenju čine budući i sadašnji elektroinžinjeri Elma Hot, Mirza Husović i Alija Dervić. Elma za Bee Happy kaže: “Željeli smo da dedi Džaferu pomognemo s njegovim pčelama tako što će mu napraviti pametnu košnicu. Ta ideja spontano prerasta u ideju za novi startup – pametna košnica, sistem za monitoring udaljenih košnica. Motivaciju smo našli na startup okupljanjima i prezentacijama koje organizuje ekipa iz Digitalizuj.me. Sada slijedi pravljenje prototipa, prikupljanje rezultata i istraživanja, kako bi spremni otišli u Krakov.”

Šta kaže glavni organizator…

Najviše vremena sa timovima tokom WARP-a proveo je Luka Sučić iz hub:raum-a, i evo kakvi su njegovi utisci: “U Crnu goru sam u posljednjih par godina dolazio često i iskreno ovaj put me iznenadila kvalitetna ideja, a možda čak i više spremnost timova, njihova želja za učenjem i guranjem tih ideja prema naprijed. Iako se radi o dosta ranim fazama razvoja, vidim da se Crna Gora nema čega stidjeti, te da će vrlo brzo stati uz bok ostalim zemljama regije barem po pitanju startupa. Ako nastave ovim putem, ne postoje realne zapreke koje bi ih spriječile da te svoje ideje zaista i ostvare. Količina želje, entuzijazma i želje da nešto nauče, da nešto ostvare, je zaista bila iznenađujuća ne samo za mene, nego i stručnjake i trenere koje smo doveli tijekom ova četiri dana.”

Osamnaestogodišnjak rame uz rame sa 5 do 15 godina starijim kolegama

Pored jako puno pozitivnih utisaka, na mene je najveći ostavio jedan osamnaestogodišnjak.Ivan Kotlaja, učenik četvrtog razreda podgoričke gimnazije, koji je u ime svog tima prezentovao startap Smart Traffic Lights. Ivan je odradio prezentaciju i odgovarao na pitanja sudija nevjerovatno zrelo i pametno, da sam se zapitao postoji li još neko u Crnoj Gori ko bi sa svojih 18 godina to mogao na tako visokom nivou da izvede. Ivane, bravo!

Idemo dalje

Mi ćemo nastaviti da organizujemo startap događaje i da jačamo i širimo startap zajednicu u Crnoj Gori. Na tebi je da iskoristiš prilike koje ti se pružaju, da vrijedno radiš i da osnuješ sljedeći veliki startap o kom će svi da pričaju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *