Kupovina oldtajmera unosnija od dionica

Dodajte komentar

Kupovina automobila-oldtimera i umjetnina mnogo je racionalnije ulaganje od kupovine dionica, pokazuju podaci konsultanske kuće za nekretnine Knight Frank. Od septembra prošle godina pa do septembra ove godine prosječna cijena oldtimera porasla je za 18 posto čime su zasjeli na vrh liste alternativnih investicionih klasa.

Stare automobile slijede umjetnine kojima je cijena uvećana za 15 posto, a na trećem je mjestu stari novac s rastom od 13 posto.

Poređenja radi, britanski FTSE 100 berzanski indeks u posljednjih je godinu dana oslabio preko jedan posto dok je američki S&P 500 u plusu od tri posto. Pogled u dužu vremensku seriju od pet godina još više daje za pravo ulaganju u alternativne oblike imovine. U tom je razdoblju S&P 500 ojačao 66 posto dok je oldtimerima cijena uvećana za čak 161 posto.

Ulagači u stari novac oplodili su novac za 92 posto. Na trećem je mjestu nakit s rastom od preko 70 posto, a slijede ga umjetnine s 44 posto rasta. Za ogroman skok cijene oldtimera dva su razloga. Bogatašima su oldtimeri ostvarenje dječačkih snova te ulaznica u mondeni životni stil, tvrdi za Financial Times Dietrich Hatlapa, osnivač kompanije Historic Automobile Group. No, postoji i racionalniji razlog od ostvarenja snova. U zapadnim državama prodaja oldtimera s dobitkom ne podliježe oporezivanju kapitalne dobiti.

U posljednjih godinu dana kupljeno je oko 5000 oldtimera vrijednih fantastičnih 1,2 milijarde dolara. Međutim, samo njih 225 vrijedilo je više od milion dolara. S druge pak strane, oldtimeri, ali i ostale vrste alternativnih investicionih klasa trenutno se kupuju iz strasti, a ne zbog motiva za porastom vrijednosti ulaganja. Naime, čak 63 posto kupaca nekog oblika alternativne imovine učinilo je to iz drugih motiva koji nisu povezani s oplođivanjem novca, pokazuje istraživanje Knight Franka. Njih 23 posto vjeruje da će alternativna imovina pružiti zaštitu njihovom novcu.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *