Poslodavci na minimalac osiguravaju 14.376 radnika

Dodajte komentar

Na minimalni iznos zarade u Crnoj Gori trenutno je osigurano 14.376 radnika, koji mjesečno dobijaju platu od 193 eura, saopšteno je iz Poreske uprave.

Prema podacima te institucije, minimalnu zaradu u 2014. godini primalo je 19.314 lica.

Prema podacima MONSTAT-a, u Crnoj Gori radi oko 220.000 građana. To znači da je svaki 15 radnik u našoj zemlji osiguran na minimalac.

Najmanja bruto zarada, sa porezima i doprinosima, u skladu sa zakonskim propisima koji regulišu ovu oblast, od 1. aprila 2013. godine iznosi 288 eura, što je u neto iznosu 193 eura, piše Dan.

„Prema evidenciji Poreske uprave, na osnovu predatih validnih IOPPD obrazaca, navedeni iznos minimalne zarade u 2014. godini primalo je 19.314 lica. Kada je u pitanju 2015. godina, kroz validne IOPPD obrazce za period od januara do novembra 2015. utvrđeno je da je minimalnu zaradu primalo 14.376 lica. Prema evidenciji Poreske uprave, djelatnosti u kojima najveći broj lica prima minimalnu bruto zaradu od 288,10 eura jesu nespecijalizovana trgovina na veliko, djelatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, agencija za privremeno zapošljavanje i agencija privatnog obezbjeđenja“, objašnjavaju u Poreskoj upravi.

U toj instituciji navode da posebnu pažnju u postupku inspekcijskog nadzora posvećuju provjeri regularnosti poslovanja poreskih obveznika sa aspekta prijavljivanja i plaćanja poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, ne samo radi zaštite budžetskih prihoda, već i radi zaštite socijalnih prava građana.

„Iznos zarade zaposlenih precizira se ugovorom o radu koji sam zaposleni potpisuje sa poslodavcem, i ista može biti i minimalna cijena rada u Crnoj Gori. Međutim, ukoliko se utvrdi da je došlo do isplate dijela i cijelog iznosa zarade, a da pritom nije ispunjena obaveza prijavljivanja i plaćanja poreza i doprinosa, Poreska uprava preduzima zakonom propisane mjere, iniciranjem prekršajne odgovornosti prema poslodavcu uz nalog za otklanjanje nepravilosti“, navode u Poreskoj upravi.

 

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *