Iz javnog sektora Srbije odlazi 29.000 ljudi

Dodajte komentar

Prijedlog budžeta Srbije za narednu godinu trebalo bi da stigne u parlament do kraja decembra. Zavisno od izdvojenog novca, po njemu ćemo vidjeti koliko će Vlada ozbiljno pristupiti poslovima restrukturiranja i racionalizacije.

Ukoliko se bude držala uputstva ministra finansija, bez posla u javnom sektoru naredne godine će ostati čak 29.000 ljudi.

U Vladi se izvode posljednje računice kako bi prijedlog budžeta za 2016. godinu stigao u Skupštinu do kraja mjeseca.

Nezvanična saznanja ukazuju da je plan da Srbija u 2016. zaradi 1.647 milijardi dinara, potroši 1.811 milijardi, što znači da će manjak države biti 164 milijarde dinara. Kako će taj novac biti raspoređen zavisi od prioriteta Vlade.

“Ukoliko vi imate veliku potrošnju, onda je naravno pritisak na potrošnju da bi se obezbjedio novac za investicije, a da se dodatno ne zadužujete. S druge strane vidimo da se polako pojavljuju protesti i najave nekih novih štrajkova i određena popuštanja kada je u pitanju javni sektor. Ne razumije se potreba da se dodatno smanje troškovi javnog sektora“, kaže Ana Trbović, prodekan FEFA.

Uprkos pozivima na oprez ekonomskih stručnjaka, Vlada je odobrila povećanje primanja iz budžeta i to penzija za dva odsto, isti procenat povećanja određen je vojsci, policiji i profesorima Univerziteta, zdravstvo ima povišicu od tri odsto dok su profesorima u osnovnim i srednjim školama zarade uvećane četiri odsto.

U Upustvu za pripremu budžeta, ministar Dušan Vujović isitče da će ukupan novac za plate javnih službenika ipak biti umanjen za tri odsto što odgovara ciljanom smanjenju broja zaposlenih u sistemu sektora države (9.000 od početka 2016. i dodatnih 20.000 u drugoj polovini 2016. godine).

“Naredne godine će morati da se nadoknadi i onaj dio otpuštanja koji je trebalo da se uradi ove godine ali nije iz ko zna kojeg razloga, uostalom brojanje zaposlenih u javnom sektoru trajalo je maltene nekoliko godina, pa sad kad su ih izbrojali valjda će početi da svode njihov broj na razumnu mjeru“, istakao je Milan Ćulibrk, glavni i odgovori urednik NIN-a .

1. januara će nas tradicionalno dočekati i povećanje akciza koje idu uz budžet. Najveći udar poreza osjetiće pušači pošto je u 2016oj planirano uvećanje akcize i od januara i od jula.

Ukazano je da će naredne godine na povećanje budžetskog deficita uticati rast izdvajanja za kamate (10 do 15 milijardi), jer je i tokom 2015. znatno porastao javni dug.

Subvencije

– Poljoprivreda 27,7 mlrd RSD
– Željeznica 19,61 mlrd RSD
– Putevi Srbije 6,273 mlrd RSD
– Koridori Srbije 1,26 mlrd
– RTS i RTV 4 mlrd RSD
– Resavica 4,47 mlrd RSD
– Energetski ugroženi kupci 1,65 mlrd RSD
– Privreda 15,88 mlrd RSD

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *