Atlas Mont: Ima li Knežević novca za nezadovoljne vlasnike?

Dodajte komentar

Akcionari Zatvorenog investicionog fonda Atlas Mont, koji su prošle godine glasali protiv plana razvoja fonda, strahuju da im početkom decembra kompanija koju kontroliše Atlas grupacija Duška Kneževića neće isplatiti 3,5 miliona eura za njihov vlasnički ulog.Nekoliko njih se prošle sedmice, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” interesovalo za početak isplate i bezuspješno su nudili menadžerima Društva za upravljanje (DZU) fondom svoje žiro-račune na koje bi trebalo da im bude uplaćen novac, kao naknada za isplatu vlasničkog uloga. U Atlas Montu nijesu mogli da kažu da li će biti isplate.

Na skupštini akcionara održanoj 4. decembra prošle godine usvojen je program razvoja te institucije, protiv kojeg su glasali vlasnici 19,7 odsto akcija, koji su tražili i izlazak iz fonda. Za program razvoja glasalo je oko 45 odsto upisanih vlasnika akcija koje kontrolišu više povezanih firmi Atlas grupacije.

Prema Zakonu o investicionim fondovima, oni koji su glasali protiv programa imaju pravo da u roku od 30 dana podnesu pisani zahtjev društvu za upravljanje fondom za isplatu vlasničkog uloga. Tokom prethodne godine bila su podijeljena mišljenja da li se kao krajnji rok za isplatu računa godina od donošenja odluke ili od podnošenja zahtjeva za isplatu.

Prosječna tromjesečna neto vrijednost jedne akcije Atlas Monta koja bi trebalo da bude isplaćena iznosila je prije godinu oko 8,4 centa, a oni koji su glasali protiv imaju ukupno oko 41 milion akcija.

Isplata je moguća u gotovini ili izdatim obveznicama sa rokom dospijeća koji nije duži od godinu, što znači da je za 10-ak dana isplata novca neminovna, u slučaju da gazde Atlasa žele da ispune svoju zakonsku obavezu. U suprotnom, ukoliko se to ne desi, nezadovoljni akcionari kao alternativu će imati da zaštitu svojih prava zatraže pred sudom.

ZIF Atlas Mont nastao je prije više od dvije godine nakon transformacije i podjele nekad jedinstvenog fonda na otvoreni i zatvoreni dio.

U zatvorenom dijelu fonda su ostale nekretnine Atlas Monta i kompanije kojima ZIF većinski gazduje Jadranski sajam iz Budve, Invest banka Montenegro, Atlas Hotels group i Atlas penzija, društvo za upravljanje dobrovoljnim penzionim fondom.

Da bi isplatio nezadovoljne akcionare, Atlas Mont moraće da proda nešto od postojeće imovine.

Iz Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV), za sada nijesu željeli da komentarišu ovaj slučaj dok ne vide da li će akcionari Atlas Monta biti isplaćeni u skladu sa zakonskom obavezom.

Iz Društva za upravljanje fondom Atlas Mont nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su spremni za isplatu akcionarima. Nijesu odgovori ni da li su preduzeli radnje radi skidanja hipoteka sa imovine Atlas Mont fonda (hotela Sozina i Vir i restorana Zlatni nar, zemljišta Jadranskog sajma).

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *