Loši krediti u Evropi vrijede koliko cijela spanska ekonomija

Iako se situacija posljednjih godina nešto popravila, evropske banke i dalje popuštaju pod ogromnim teretom od bilion eura nenaplativih kredita (NPL), upozorio je evropski bankarski regulator (EBA).

U evropskim bankama krajem juna prosječno se nalazilo 5,6 posto loših kredita unutar aktive dok je početkom godine taj udio iznosio nešto malo više od šest posto. Iako je poboljšanje vidljivo, evropski nivo loših plasmana gotovo je dvostruko veći nego u drugim dijelovima svijeta. Naime, američke banke bilježe svega tri posto loših kredita, a azijske još i manje, stoji u analizi EBA-e. Inače, radi se o prvom detaljnom pregledu stanja loših kredita koje je pokrilo 105 banaka iz 20 članica Evropske unije uz Norvešku.

Trenutno je u portfolijima banaka oko bilion eura vrijednih loših kredita, definisanih kao plasmani za koje rate nisu plaćene duže od tri mjeseca. Taj ogromn iznos uporediv je s vrijednošću španske ekonomije. Drugim riječima, evropski loši krediti vrijede 7,3 posto evropskog BDP-a. Najlošije stanje je na Kipru gdje je svaki drugi plasman definisan kao nenaplativ. Malu ostrvsku članicu EU prati susjedna Slovenija s udjelom od 28,4 posto. Udio iznad 20 posto prisutan je u irskim bankama (21,5 posto) dok se mađarske banke suočavaju s 18,9 posto. Nivo loših kredita u Hrvatskoj nešto je niži i iznosi 17 posto. Prema mišljenju EBA-e, kvalitete imovine u evropskim bankama glavna je prepreka novom kreditiranju i poboljšanju profitabilnsoti banaka, ocjenjuje regulator.

Najmanje loših kredita imaju banke u Norveškoj, svega 1,4 posto, Finskoj (1,7 posto) te Velikoj Britaniji (malo manje od tri posto). U najvećoj evropskoj ekonomiji, Njemačkoj, loši krediti dostižu 3,4 posto. Kada se već govori o profitabilnosti banaka, EBA je utvrdila kako se prinos na regulatorni kapital poboljšao i dostigao 9,1 posto. Poređenja radi, još prije dvije godine taj je pokazatelj bio praktično na nuli. Međutim, EBA naglašava kako je pokazatelj i dalje ispod 10 posto što se smatra nivoom potrebnim da se troškovi kapitala pokriju na održivom temelju. Analiza naglašava i da su najmanje profitabilne njemačke banke sa svega 6,2 posto prinosa na kapital.

Izvor: Poslovni dnevnik

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.