Turska – Rusija: Kolika je cijena incidenta?

Tursko obaranje ruskog vojnog aviona mogao bi da ima ozbiljne posljedice po ekonomske i trgovinske odnose dvije zemlje, ocenjuje Rojters.

Turizam je jedna od oblasti u kojoj su ekonomsko-trgovinski odnosi dvije zemlje najrazvijeniji, navodi britanska agencija i dodaje da su turska ljetovališta među najpopularnijim destinacijama za ruske posjetioce.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, međutim, već preporučio ruskim građanima da ne putuju za Tursku, jer, kako je rekao, prijetnja od terorizma tamo nije ništa manja nego u Egiptu, gdje je prošlog mjeseca u bombaškom napadu oboren ruski putnički avion.

Ruske turističke agencije su, takođe, preporučile obustavu prodaje svih putničkih aranžmana za Tursku, koja je nedavno postala atraktivna destinacija za ruske turiste, pošto je zvanična Moskva obustavila letove za Egipat. Oko 4,4 miliona Rusa je prošle godine posjetilo Tursku, navodi Rojters.

Još jedna ključna oblast u odnosima Rusije i Turske je prehrambeni sektor. Naime, tuski izvoz hrane do sada nije bio pogođen ruskim embargom na uvoz većine namirnica sa zapada, koji je stupio na snagu u 2014. godini. Prošle godine, četiri odsto izvoza Turske, uglavnom tekstila i hrane, u vrijednosti od šest milijardi dolara otišlo je za Rusiju, prema podacima kompanije Renesans kepital.

Ipak, u periodu januar-septembar ove godine, turski izvoz za Rusiju je smanjen za 40 odsto, na 2,7 milijardi dolara, navodi britanska agencija.

Sektor energetike i sirovina je, takođe, izuzetno važan u odnosima dvije zemlje, budući da je Turska drugi najveći kupac ruskog prirodnog gasa, posle Njemačke. Rusija je, takođe, najveći snabdjevač Turske prirodnim gasom, pri čemu zvanična Ankara kupuje između 28-30 milijardi kubnih metara gasa godišnje od Rusije, od ukupnih potreba u visini 50 milijardi kubnih metara.

Pored toga, Rusija snabdijeva Tursku naftom i naftnim derivatima, a u 2013. godini je bila četvrti najveći dobavljač, prema podacima ruske ambasade u Turskoj.

Rusija i Turska, takođe, imaju zajednički projekat izgradnje gasovoda Turski tok, kao alternativu obustavljenom Južnom toku, koji bi dopremao gas do Evrope, zaobilazeći teritoriju Ukrajine. Južni tok je obustavljen prošle godine zbog primjedaba Evropske komisije, podsjeća britanska agencija.

Ruski Gasprom je nedavno gotovo prepolovio planirani kapacitet gasovoda Turski tok na 32 milijarde kubnih metara godišnje, dodaje Rojters.

Britanska agencija konstatuje da je rusko-turska ekonomska saradnja dovedena u pitanje nakon što su turski lovci juče oborili ruski vojni avion i podsjeća da je ruski predsjednik Vladimir Putin posle tog incidenta izjavio da je ruska letjelica pogođena i oborena u sirijskom vazdušnom prostoru, i da je upozorio na “ozbiljne posljedice” tog dogadjaja, koji je okarakterisao kao “zabijanja noža u leđa”.

Izvor: B92

Check Also

Na novom spisku Centralne banke više blokiranih kompanija

Centralna banka (CBCG) objavila je danas novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *