Ogorčeni zbog Pejovićeve tužbe

Dodajte komentar

Odbor povjerilaca Kombinata aluminijuma informisan je o stanju u tom preduzeću, preduzetim radnjama stečajnog upravnika i tužbama, kazao je za „Dan“ stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić nakon sinoćnjeg dvočasovnog sastanka. Odbor povjerilaca nije donio nikakve odluke ni zaključke .

Sastanak je zakazan nakon što je Uniprom, čiji je vlasnik Veselin Pejović, tužio Privrednom sudu KAP, od kojeg traži nadoknadu štete u iznosu od 7,8 miliona eura, jer mu nije predata imovina u skladu sa kupoprodajnim ugovorom. To je bila glavna tema sinoćnjeg sastanka povjerilaca, a zaključke i odluke u vezi sa tužbom, nijesu mogli donijeti jer, kako saznajemo, nijesu imali dovoljno informacija u vezi sa tužbom.

Povjerioci su dva sata Perišića ispitivali u vezi sa tužbom koja, kako se moglo čuti na sastanku, predstavlja veliki udar na stečajnu masu. Pejović je za imovinu KAP-a lani ponudio 28 miliona, a ukoliko bi dobio tužbu, ona bi se umanjila za osam miliona eura.

Povjerioci su tražili od Perišića da im objasni zašto se nakon kupoprodajnog ugovora, prema kojem je Pejović trebalo da plati sumu od 28 miliona, došlo u situaciju da se ni ne isplati kompletna suma, a da postoji mogućnost da Uniprom od KAP-a tužbom dobije osam miliona eura.

Donošenja odluke i zaključaka u vezi sa tužbom je, prema nezvaničnim informacijama, odgođeno za narednu sjednicu, kako bi im Perišić dostavio podatke u vezi sa njom. Povjerioci su negodovali zbog činjenice da, tek nakon što je podnesena tužba, saznaju da nijesu ispunjeni svi uslovi za predaju imovine.

Perišić je sinoć, prema nezvaničnim informacijama, odbio povjeriocima da dostavi finansijske izvještaje KAP-a, navodeći da nema obavezu da to radi.

Uniprom 28 miliona nije isplatio jednokratno, već je prvo u septembru prošle godine platio četiri miliona, pa zatim u martu deset miliona, dok je u avgustu 14 miliona eura prebacio na eskrov račun KAP-a u Zapad banci. KAP taj novac može da dobije tek kada ispuni sve zahtjeve Pejovića, odnosno preda u posjed Uniproma svu imovinu KAP-a.

Pejović traži 7,8 miliona eura, jer mu stečajna uprava nije predala u posjed površinu od skoro osam hiljada kvadrata kod Gintaša u Podgorici i zbog potencijalnog ekološkog problema, izazvanog neplanskim gašenjem pogona Glinice. U tom pogonu je, prema tužbi, koju su juče objavili mediji, ostalo 40.000 kubika lužine u tankerima. Taj rastvor se koristi da bi se od boksita mogla dobiti glinica i može biti opasan po zdravlje.

Pejović organizuje proizvodnju u KAP-u od jula prošle godine. On je osim KAP-a kupio i imovinu Prerade, ali ni za imovinu KAP-ovog pogona nije isplatio kompletnu kupoprodajnu cijenu. Za Preradu je ponudio milion i po eura i dosad isplatio 400 hiljada. Ostatak od 1,1 milion trebalo je da plati do 1. maja.

Pejović je kupio i imovinu Rudnika boksita sa kojim je KAP sarađivao do dolaska CEAK-a. Rusi su upravljali KAPom od kraja 2006. do polovine 2013. godine, odnosno do uvođenja stečaja u KAP. Podgorička fabrika je u momentu uvođenja stečaja dugovala preko 300 miliona eura.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *