Kako je ruski gigant pobijedio nisku cijenu nafte?

Dodajte komentar

Smanjenje troškova je pomoglo ruskoj naftnoj kompaniji Rosnjeft da pobijedi niske cijene nafte, kao i da nadmaši prognoze analitičara.

Neto profit Rosnjefta, koji je u državnom vlasništvu, porastao je u periodu jul-septembar ove godine na 113 milijardi rubalja (1,6 milijardi eura), čime su nadmašena očekivanja analitičara koji su učestvovali u anketi ruske agencije Interfaks.

U istom periodu prošle godine, Rosnjeft je evidentirao gubitak od milijardu rubalja zbog sunovrata globalnih cijena nafte i uvodjenja zapadnih sankcija protiv Moskve i ruskih kompanija zbog ukrajinske krize.

“Uprkos izazovnom ekonomskom okruženju, kompanija uspijeva da poboljša efikasnost. Ovo je ostvareno zahvaljujući zadržavanju poslovnih troškova na održivom nivou”, izjavio je generalni direktor Rosnjefta, Igor Sečin, i dodao da je kompanija poboljšala svoju kreditnu strukturu “smanjujući teret duga na ciljani nivo”.

Rosnjeft je ukupne troškove srezao za 6,0 odsto, na 1,14 biliona rubalja, uprkos blagom povećanju proizvodnih troškova, dok je prodaja smanjena za 8,0 odsto na 1,27 biliona rubalja.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *