“Ako padne Šengen, pada i euro sa njim”

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da je šengenski sistem ugrožen i upozorio da će ukoliko propadne, sa sobom povući i euro.

Junker je pozvao lidere Evropske unije da spasu “šengenski sistem”, koji je ugrožen zbog prijetnji od terorističkih napada i dolaska stotina hiljada izbjeglica.

On je dodao da “jedinstvena valuta neće imati smisla ukoliko šengenska zona propadne”.

Bezvizni sistem u 30 evropskih zemalja, poznat kao “šengenski sistem”, došao je posljednjih mjeseci u opasnost usljed zatvaranja granica, jačanja bezbjednosnih mjera i podizanja ograda na granicama, prenijela je agencija AP.

Junker je poručio poslanicima u evropskom parlammentu: “Potrebno nam je da oni koji vjeruju u evropu, u njene vrijednosti, njene principe i njene slobode pokušaju da ožive duh Šengena”.

Predsjednik EK je istakao da ne treba miješati ekstremiste i izbjeglice i dodao da mnogi migranti bježe upravo pred tim ljudima koji su 13. novembra izvršili teroristički napad na Pariz, u kojem je poginulo 130 ljudi.

Izvor: B92

Check Also

Štrajkovi letačkog osoblja širom Evrope u julu

Ovog mjeseca će širom Evrope biti održani štrajkovi kabinskog osoblja različitih avio-kompanija, navodi britanski Gardijan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.