Žugić: Moguć pad garancija datih za nabavku i remont brodova

Dodajte komentar

Garancije Vlade od skoro 39 miliona euta, koje se odnose na nabavku i remont brodova, mogle bi da padnu na teret budžeta, saopštio je ministar finansija Radoje Žugić na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.“Konkretno za garancije u vezi sa brodovima, to zavisi od cijene date na tržištu. Iskazujemo bojazan da se može desiti da i ove garancije budu teret izvršenja budžeta”, rekao je Žugić odgovarajući na pitanje predsjednika Odbora i poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandra Damjanovića.

Žugić je kazao da ukoliko se desi da tim putem i dalje bude išao tržišni ambijent, da će se razmišljati o načinu prevođenja tih garancija u državni dug.

“Mnogo lakše je to platiti u nekim anuitetima, nego jednokratno ako bi pale na teret budžeta”, objasnio je Žugić.

Damjanović je, na sjednici na kojoj je usvojen Predlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu i razmatran izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji tog dokumenta, kazao da su garancije u nivou od 300 miliona eura onoga što je već dospjelo.

“Tu je još oko 100 miliona što će dospjeti i još toliko što nije zaokruženo ugovorima. Evo uzeću najveću stavku ovdje, garancija od skoro 39 miliona, koja se odnosi na nabavku i remont brodova. Da li očekujete da će, s obzirom na protok vremena od kada su brodovi nabavljeni i projekcije da se od te vozarine napravi dobar posao za državu, ove garancije pasti na teret države”, pitao je Damjanović.

Žugić je ocijenio da su garancije potencijalni teret za budžet i neplanirani rashod.

Damjanović je, komentarišući Predlog zakona o završnom računu budžeta, kazao da i dalje pada u oči nešto što je interesantna pojava sada već sistemskog karaktera, a to je da su iznosi koje država plaća za kamate ponovo veći od iznosa kapitalnog budžeta.

“Meni je to dovoljno kao interalni pokazatelj stanja javnih finansija. Govorimo o cifri oko 75 miliona. To je ogromna svota koja se daje samo za kamate, kao posljedica emisija euroobveznica i raznih zaduženja”, rekao je Damjanović.

Žugić je kazao da je saglasan da su kamate često jednake ili veće od kapitalnog budžeta.

“Uspjeli smo da kroz refinansiranje dospjelih obaveza smanjimo teret ovog segmenta finansiranja javnog duga, prepolovimo i više od toga kamatne stope i nadam se da će to ići nekim svojim putem”, rekao je Žugić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *