Kinezi grade fabriku za kloniranje životinja

Takozvana „najveća fabrika za kloniranje“ imaće centar za kloniranje, jedinicu za njegu ovih životinja, „banku gena“, izložbeni prostor i odjeljenja za istraživanja.

Za izgradnju ove intitucije Kina će izdvojiti novac u vrijednosti oko 30 miliona američkih dolara, a u budućnosti bi se u njoj mogli „gajiti“ i ljudski organi u tijelima životinja za potrebe transplantacija.

U ovu svrhu, potpisan je ugovor s najvećom kineskom kompanijom „Bojalajf grup“, koja se bavi replikacijom ćelija, a jedan od partnera Kine u ovom poduhvatu je i južnokorejska Fondacija za biotehnološka istraživanja „Soam“, koja je, kako piše Quartz, do 2005. godine klonirala više od 550 pasa.

Ovaj portal dalje prenosi da svaki ljubitelj životinja može da dobije „kopiju“ svog ljubimca ukoliko pošalje uzorak njegovog tkiva i plati 100.000 dolara. Međutim, još uvijek nema dokaza da su ovi klonovi sposobni za izvršavanje složenih zadataka u kojima su uspješni bili psi čiji DNK nose, kao što je, recimo, detekcija eksplozivnih naprava.

Kako piše kineska novinska agencija Xinhua, u novoj „fabrici za kloniranje“ ugajaće se klonovi pasa, mačaka, trkačkih konja, primata i mnogih drugih životinja.

Check Also

Mirko Mazalica izabran za novog direktora TE Pljevlja

Za novog direktora Termoelektrane (TE) Pljevlja izabran je mašinski inženjer Mirko Mazalica, koji je do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *