Kina predlaže osnivanje fonda za projekte u Evropi

Dodajte komentar
Li Kećijang

Kina predlaže formiranje finansijske kompanije koja bi finansirala projekte u zemljama centralne i istočne Evrope, izjavio je danas kineski premijer Li Kećijang.

U obraćanju liderima 16 zemalja centralne i istočne Evrope, na samitu u kineskom gradu Sudžou, Li je rekao da je zvanični Peking „spreman da sarađuje sa svim stranama na istraživanju mogućnosti uspostavljanja zajedničke (16+1) finansijske kompanije koja bi podržala saradnju“.

„Možemo obezbijediti finansijska sredstva za zemlje centralne i istočne Evrope u skladu sa našim potrebama. Sve dok ovi projekti koriste kineske proizvode i kinesku opremu, Kina je spremna da osigura finansijsku podršku po niskim troškovima“, poručio je Li.

Prema njegovim riječima, najveća kineska banka, Industrijska banka, kao i komercijalna banka Kine i Eksport-import banka, imaće vodeću ulogu u podsticanju kreditiranja.

U kineskom gradu Sudžou danas je počeo samit Kine i lidera 16 zemalja centralne i istočne Evrope, na kojem učestvuje i delegacija Crne Gore.

Capital

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *