Žugić: Zakon o zaradama u javnom sektoru nije zakon funkcionera

Dodajte komentar

Socijalni savjet raspravljao je danas o Prijedlogu Zakona o zaradama u javnom sektoru. I sindikati i Vlada saglasni da se njime uvodi red u javnu potrošnju. Upućene su ipak brojne primjedbe i sugestije koje će do kraja sedmice razmatrati radna grupa, a nakon toga će ih ministri predstaviti na Vladi naredne sedmice. Ministar finansija Radoje Žugić objasnio je da se na Prijedlogu Zakona o zaradama u javnom sektoru radilo dvije godine. Cilj je, kaže,  transparentnost i pravednost javne potrošnje. Ministar je takođe poručio da se on ne može zvati zakon funkcionera.

“Napravili smo pravedniji sistem, jer do sada niti jedan član Vlade u dijelu redovne zarade nije bio među prvih stotinu u platama javnog sektora. Mislim da je predsjednik države ispod 50. mjesta, ali to ne znači da ovaj zakon može biti zakon funkcionera kako su neki kazali i mi imamo prijedloge da se tako više ni u ironiji taj zakon ne zove, jer mi ćemo se boriti u narednom periodu da nakon prestanka funkcije ne bude pravo na zaradu dvije godine nego šest mjeseci”, objasnio je on, prenosi Radio Antena M.

Generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica kazao je da podržava namjeru da se sredstva pravednije raspodijele, ali iz te centrale imaju primjedbu kada je posrijedi minuli rad.

“Član 20. kojim je propisano da se osnovna zarada uvećava za svaku  započetu godinu radnog staža 0, 5 odsto je neprihvatljiv i suprotan kolektivnim ugovorima, a i nepravičan jer je u pitanju jedina preostala imovina radničke klase. Zato predlažemo da se visina dodatka na zaradu za minuli rad utvrđuje kolektivnim ugovorom”, kazao je Zarubica.

I u Uniji slobodnih sindikata su za to da se tekst zakona poboljša. Vukašin Zogović, između ostalog, naveo je da su za to da minuli rad bude regulisan kao i do sad.

“Povećanja u grupi D su ostala neznatna, maksimalno do sedam odsto, što je stvorilo jaz među zaposlenima koje tretira ovaj zakon. Podržavamo da funkcioneri primaju zaradu šest mjeseci nakon prestanka funkcije, to je opravdano samo treba precizirati za koje funkcije” dodao je on.

Suzana Radulović iz Unije poslodavaca ukazala je da im smeta to što se zaposleni u privrednim subjektima tretiraju kao i oni u javnom sektoru.

“Oni svoje prihode ostvaruju na otvorenom tržištu u žestokoj konkurenciji, nijesu budžetski potrošači, ali kroz poreze i sve što plaćaju pune budžet i zato mislimo da se ne mogu naći u ovom zakonu bez obzira da li je osnivač država ili lokalna uprava. Mora jednostavno da im se dozvoli sloboda utvrđivanja zarada”, objasnila je Radulović.

Ljiljana Krivokapić iz Sindikata zdravstva poručila je da taj sektor mora biti prepoznat i da se zdravstveni radnici ne smiju osjećati kao građani drugog reda.

“Ne može sekretarica Socijalnog savjeta imati koeficijent 18 a doktor osam”, ukazala je ona.

Žugić poručuje da nijedan sektor ne treba izdvajati.

“Sugerišem da predložite gradaciju za ljekare, da definitivno bolje nagradimo one koji su najodgovorniji i koji nam najviše trebaju. Takođe ću predložiti Vladi da, budući da još nijesmo dosegli stepen pravednosti koji želimo, da se smanje zarade od broja 1 do kategorije D u potrebnoj mjeri za reklasifikaciju ili nagrađivanje prije svega ljekara i prosvjetara. Takođe, za to sam da se definišu zanimanja koja bismo smjestili u kategoriju koja se odnosi na funkcionere, jer ako imamo 24 mjeseca i bivše i sadašnje funkcionere onda imamo fiskalnu neodrživost. Danas imamo javna preduzeća u kojima su odlične zarade a kvartalno vraćamo njihove dugove, to ne smijemo ubuduće dozvoliti”,objasnio je on.

Kada je posrijedi minuli rad ministar je kazao da je njemu prihvatljiv prijedlog od 0,5 odsto u zakonu.

“Imam 30 godina staža i to se odnosi i na moja primanja danas i sjutra. Limitirani smo sa prihodnom stranom budžeta da bismo odgovorili baš svakom zahtjevu”, poručio je on.

Ministarka rada Zorica Kovačević, koja predsjedava Socijalnim savjetom, poručila je da će sugestije i prijedloge koji se se danas čuli razmotriti radna grupa do kraja sedmice, nakon čega će usaglašeni prijedlog ministri predstaviti na Vladi naredne sedmice.

“Nemojte da dozvolimo da ministar finansija vraća zakon u proceduru”, poručila je ona.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *