Kuda teče Turski tok?

Dodajte komentar

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov boravi u Turskoj gdje će sa svojim domaćinima, a u okviru Mješovite rusko-turske grupe za strateško planiranje, razgovarati o obnavljanju dogovora oko gradnje gasovoda Turski tok koji bi trebao da bude alternativa Južnom toku.

Ti su razgovori praktično zamrznuti od maja ove godine zbog neslaganja ruske i turske strane oko uslova realizacije rusko-turskog dogovora o smanjenju cijene gasa za tursku firmu Botas. Zbog toga je Turska pokrenula medjunarodnu arbitražu.

Turski ministar energetike Ali Riza Alabojun neki dan je izjavio da prvi gas gasovodom Turski tok neće poteći 2019. godine kako je prvobitno planirano nego tek 2021. I ruska strana je potvrdila da će umjesto prvobitno planirane četiri biti gradjene samo dvije cijevi tog gasovoda.

Moskva ostaje pri odluci da gas za Evropu od 2019. godine neće isporučivati preko Ukrajine.

Lavrov će u Turskoj razgovarati i o akuelnoj situaciji u Siriji. Turska, koja izražava nezadovoljstvo tamošnjom ruskom akcijom bombardovanja započetom 30. septembra ove godine, često se optužuje da preko njene terirorije stižu finansijska sredstva, isporuke oružja i novi borci takozvane Islamske države, koju su UN proglasile za terorističku. Islamska država, takodje, na turskoj teritoriji prodaje naftu iz izvorišta u Iraku i Siriji koje kontroliše. Od nafte ID, procjenjuje se, godišnje zaradjuje 520 miliona dolara.

Ekonomske vesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *