Inspekcija utvrdila: Lazović nezakonito zaposlio 29, Ivanović 16 službenika

Dodajte komentar

Ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović u resoru kojim rukovodi zaposlio je nezakonito 29 službenika. Lazović je, kako je utvrđeno, raspisivao oglase za zapošljavanje 29 službenika u zvanje savjetnika, iako su ta radna mjesta već bila popunjena, utvrdila je Upravna inspekcija Ministarstva unutrašnjih poslova, piše Dan.

Nezakonito zapošljavanje utvrđeno je i u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja. Ministar Petar Ivanović neregularno je zaposlio 16 službenika.

Upravna inspekcija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) naredila je ministrima Vujici Lazoviću i Petru Ivanoviću da će pristupiti administrativnom izvršenju rješenja ukoliko dobrovbljno ne izvrše rješenja o otklanjanju nepravilnosti.

U rješenjima Upravne inspekcije objavljeni su inicijali zaposlenih službenika za koje su utvrđene nepravilnosti.

„Naređuje se ministru Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Vujici Lazoviću, kao odgovornom licu u subjektu nadzora, da bez odlaganja, a najkasnije 10 dana od dana prijema rješenja, otkloni nepravilnosti konstatovane zapisnikom o izvršenom inspekcijskom nadzoru od 22. jula 2015. godine, a koje se odnose na postupak zasnivanja radnog odnosa na neodređeno vrijeme za 29 službenika I.M., A.M., Ž.M., S.O., M.B., A.Đ., A.L., L.S., G.T., I.P., I.P., Z.R., N.I., A.R., M.V., M.P., V.K., J.V., I.L., E.K., Z.V., Lj.N., V.L., J.M., D.S., B.D., S.M., B.P. i I.N.“,  piše u rješenju o naredbi za uklanjanje nepravilnosti.

U obrazloženju rješenja naznačeno je da je upravni inspektor 24. juna i 15. jula ove godine utvrdio da je Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije raspisivalo oglase za popunjena radna mjesta i to za savjetnike. Na tim mjestima, iako su bila popunjena, preraspoređeno je svih 29 službenika.

Lazoviću je naređeno da uskladi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ministarstva od 5. aprila 2013. godine i pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika od 8. jula 2013. godine sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima i Zakonom o nacionalnom okviru kvalifikacija. Njemu je naređeno da otkloni nepravilnosti kada je u pitanju nedostavljanje kompletnih podataka Centralnoj kadrovskoj evidenciji.

Vujici Lazoviću je nakon završetka inspekcijskog pregleda bio ostavljen rok do 21. septembra da otkloni sve nepravilnosti. Međutim, umjesto toga ministar se žalio na zapisnik i dostavio primjedbe, ali su ove primjedbe su odbijene.

Upravna inspekcija naredila je i ministru poljoprivrede Petru Ivanoviću da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 30 dana, otkloni nepravilnosti utvrđene u postupku inspekcijskog nadzora, koje se odnose na zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme, odnosno na raspoređivanje na neodređeno vrijeme službenika M.Č., D.F., I.S., R.K., S.P., D.O.Dž., M.V, M.R., L.M., E.G., V.N. i S.M.

Ivanoviću je naređeno da otkloni nepravilnosti kada je za pitanju zaposleni V.P. za koga u utvrđeno da je radio i nakon navršene 67. godine života. Takođe, naređeno mu je da službenici S.R., M.L. i P.S moraju položiti stručni ispit za rad u državnim organima.

Ivanović mora otkloniti nepravilnost i kada je u pitanju neraspoređivanje službenika za obavljanje poslova javnih nabavki, mora donijeti rješenje o rasporedu za zaposlene M.R. i P.S., a prema pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta od 18. decembra 2013. godine. Upravni inspektor je ministru naredio da otkloni neregularnosti kada je u pitanju neažurno vođenje kadrovske evidencije u informacionom sistemu, u dijelu koji obuhvata rješenja o godišnjem odmoru, varijabilnom dijelu zarade, o disciplinskoj odgovornosti i suspenziji, kao i evidencije o internom tržištu rada, o slobodnim radnim mjestima, te da označi raspored prostorija na Trgu Vektre 46 u zgradi u kojoj je smješteno Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Inspektor je utvrdio da je većina zaposlenih stupila u radni odnos bez prethodno raspisanog oglasa, da nemaju rješenja o raspoređivanju prema važećem pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, što znači da je potreba za njihovim radom prestala. Konstatovano je da pojedini službenici nemaju položen stručni ispit za rad u državnim organima. Na zapisnik upravnog inspektora žalio se i Petar Ivanović, a u međuvremenu je otklonjen dio nepravilnosti.

Rješenje o naredbi za uklanjanje nepravilnosti od Upravne inspekcije Vujica Lazović i Petar Ivanović dobili su 16. novembra.

CdM, Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *