Evropi prijeti trajna visoka nezaposlenost

Dodajte komentar

Najgora posljedica recesije za Evropu je da bi neke pojave mogle postati trajne, upozorava lijevo orijentisani britanski Institut za istraživanje javnih politika (Institute for Public Policy Research – IPPR).

U najnovijem izvještaju Institut upozorava na visoku stopu nezaposlenosti i podzaposlenosti širom Evrope te navodi da je vjerovatnoća da ove pojave postanu trajne “duboko uznemirujuća“, prenosi BBC.Stopa nezaposlenosti u Evropi dostigla je 19 posto, a stopa podzaposlenosti 5 posto.

Stopa podzaposlenosti je mjera tržišta rada koja pokazuje koliko se učinkovito radna snaga koristi s obzirom na vještinu, iskustvu i raspoloživost za rad. Rad koji se smatra podzaposlenošću obuhvata visokoobrazovane radnike koji obavljaju slabo plaćene poslove, vješte radnike koji rade na slabo plaćenim radnim mjestima i radnike koji rade djelmično radno vrijeme, a htjeli bi da rade puno radno vrijeme. U odnosu na stopu nezaposlenosti razlike je u tome što je riječ o ljudima koji rade, ali ne rade punim radnim kapacitetom.

Britanski glavni problem je niska produktivnost, naglašava IPPR.

Službena stopa nezaposlenosti za 28 članice Evropske unije prema podacima za septembar iznosi 9,3 posto, što je blagi pad u poređenju s 9,4 posto u avgustu. Ako posmatramo eurozonu, prosječna stopa nezaposlenosti u septembru iznosi 10,8 posto naprema 10,9 posto u avgustu.

Institut navodi da su nezaposleni radnici posljedica globalizacije i tehnološkog napretka koji je uslovio promjene u vještinama i znanjima koje poslodavci traže od radnika.

U izvještaju se sugeriše da bi evropske zemlje trebalo da se ugledaju na Njemačku, koja uspijeva da održi visok nivo vještina zaposlenih i visoku stopu produktivnost.

Najveća evropska ekonomija u prosjeku investira u istraživanje i razvoj 50 posto više od ostalih.

U izvještaju se takođe navodi da je u Britaniji praktična obuka radnika od 2008. smanjena za četiri postotna poena, što je najveći pad među članicama Unije.

IPPR pozdravlja vladin program stručnog usavršavanja radnika kojem je cilj da tri miliona radnika stekne nove radne vještine.

Institut takođe poziva ministra finansija Georga Osbornea da odustane od novih rezova u proračunu vezanih uz obrazovanje, bez obzira je li riječ o mladima ili odraslima. Osborne bi izvještaj o izvršenju proračuna trebalo da podnese u srijedu.

“U Ujedinjenom Kraljevstvu zadatak političara je da osiguraju investicije u razvoj vještina koje su potrebne da ostanemo konkurentni na globalnom tržištu“, rekla je glavna ekonomska analitičarka IPPR-a Catherine Colebrook.

“Uznemirujuće je da je učestvovanje odraslih u obrazovanju i osposobljavanju u Britaniji od 2008. palo više nego u ijednoj drugoj zemlji, dok istovremeno u većini evropskih zemalja raste. Investicije u vještine i znanja zemlje trebale bi biti prioritet za ministra“, zaključuje Colebrook.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *