Brokeri najavljuju: Euro i dolar ulaze u egal

Dodajte komentar

Komentari predsjednika Evropske centralne banke, Marija Dragija, uticali su na slabljenje eura za pola procenta, na ispod 1,07 dolara na kraju prošle nedjelje. Pad zajedničke valute eurozone uslijedio je posle dvodnevnog rasta.

Većina glavnih banaka je pri stavu da će dolar ojačati i dostići paritet sa eurom u narednom periodu, ukoliko američka Uprava federalnih rezervi počne da podiže kamatne stope, dok druge centralne banke rade suprotno.

Ipak, napredak posle objavljivanja podataka o zapošljavanju u SAD početkom novembra, bio je teži. Dolar je prošle nedjelje oslabio u odnosu na korpu valuta, a ove nedjelje je u porastu svega 0,3 procenta.

Mario Dragi je izjavio da će ECB učiniti sve što bude neophodno da poveća inflaciju u što kraćem roku i ukazao je na beneficije smanjenja kamatnih stopa u cilju proširenja programa kvantitativnih olakšica, odnosno kupovine obveznica.

Dolar se u jutarnjim satima trgovao na 1,0683 dolara prema euru. Takođe je ojačao 0,2 procenta, na 123,00 jena, i 0,4 procenta u odnosu na korpu valuta na 99,336 poena.

Euro je oslabio skoro pola procenta prema britanskoj funti i 0,3 procenta u odnosu na švajcarski franak.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *