Zašto se još ne zna koje crnogorske banke su osumnjičene za pranje novca?

Dodajte komentar

Vrhovno državno tužilaštvo dvadesetak dana ne želi da saopšti kojih šest banaka u Crnoj Gori je osumnjičeno za pranje novca.Bez odgovora je ostalo i Pobjedino pitanje, koje je VDT-u upućeno 3. novembra, da li je pokrenuta istraga povodom prijave Uprave za sprečavanje pranja novca koju su podnijeli protiv šest banaka zbog zloupotreba položaja neprijavljivanja višemilionskih transakcija.

Imena tajna

Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, podsjetimo, saopštila je početkom novembra da je podnijela VDT-u i Centralnoj banci osam inicijativa za šest banaka kod kojih su postojale indicije da nijesu postupale u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca. Iz Uprave su tada objasnili da ne mogu saopštiti imena banaka koje su kontrolisane i u čijem radu su utvrđene nepravilnosti, jer su gotovo svi podaci i predmeti koji se obrađuju označeni određenim stepenom tajnosti u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka. Od tada do danas nema informacije o kojim bankama se radi, niti koliko je novca u „igri“.

Iz Centralne banke su Pobjedi rekli da su dobili izvještaj, ali da nijesu ovlašćeni da ih saopšte medijima.

– Dokumenta i podaci koje Uprava dostavlja Centralnoj banci označeni su određenim stepenom tajnosti i Centralna banka ih može koristiti samo za sprovođenje nadzora, a Uprava zadržava pravo informisanja o korišćenju dostavljenih dokumenata i podataka – saopštili su Pobjedi iz Centralne banke.

Kontrola

Kazali su da su u toku kontrole banaka, kako redovne tako i vanredne na inicijativu Uprave za sprečavanje pranja novca, da bi se provjerila usklađenost njihovog poslovanja sa propisima iz ove oblasti. Kada Centralna banka utvrdi da neka banka nije postupala u skladu sa zakonom kojim se uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, prema njoj se preduzimaju mjere. -Nalazi iz izvještaja o kontroli kao i druge činjenice koje utvrdi Uprava u ostvarivanju svoje funkcije predstavljaju osnov za procjenu da li u vezi sa nekom transakcijom ili licem postoji osnov sumnje da se radi o krivičnom djelu pranja novca ili finansiranja terorizma, ili o nekom drugom krivičnom djelu, u cilju preduzimanja aktivnosti. Iz navedenih razloga, Centralna banka nije ovlašćena da se izjašnjava, kako po pitanju banaka na koje se odnosi saopštenje Uprave, tako ni o transakcijama koje su predmet pažnje Uprave i licima na koje se te transakcije odnose kazali su Pobjedi iz CBCG.

Jedinica Tužilaštvu i CBCG, prelazna ocjena Upravi

U najnovijem Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore se, između ostalog, kaže da je nivo otkrivenih sumnjivih transakcija novca ostao nizak.

– Treba nastaviti istrage u vezi sa pranjem novca i osigurati jaču i proaktivnu saradnju između Uprave za sprečavanje pranja novca, kancelarije specijalnog tužioca, nove specijalizovane jedinice, Centralne banke, službe za prevenciju pranja novca, poreskih i carinskih organa – kaže se u izvještaju uz ocjenu da je u ovoj oblasti Crna Gora pokazala mali napredak.

– Mali napredak je pokazan u kompleksnim istragama kao što je pranje novca. Broj konačnih presuda je mali i bez većih promjena u posljednjih nekoliko godina. Sistem za borbu protiv pranja novca je ostao slab i nema jakog koordinacionog mehanizma između različitih karika toga lanca. Nove optužnice su donesene prošle godine, jedno suđenje je u toku, dok je drugi slučaj završio oslobađajućom presudom – navodi EK.

Dok Agencija za sprečavanje pranja novca, kaže se u izvještaju, radi svoj posao, druge institucije, uključujući i CBCG, treba da krenu u sistematsku provjeru prijavljenih nepravilnosti.

– Taj se problem ogleda u malom broju prijavljenih sumnjivih transakcija u odnosu na broj izvršenih. Finansijske istrage i konfiskacija imovine stečene na taj način urađena je u malom broju slučajeva. Iako je ukazano na potrebu bolje saradnje tužilaštva i policije, formiranjem zajedničke specijalne jedinice, ona još nije postala operativna – upozoravaju iz EK.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *