U trci za Kroacija erlajnz Turci, Njemci i Grci

Dodajte komentar

U drugi krug za privatizaciju, tj. dokapitalizaciju, hrvatske avio-kompanije Kroacija elrajnza ušli su njemačka Lufthansa, grčki Aegean erlajnz i Turkiš erlajnz.

Potencijalne strateške partnere ili kupce Kroacija erlajnza za Vladu RH traži IFC, fond Svjetske banke, koji je od početka ove godine počeo da kontaktira sa svjetskim avio-kompanijama i ispituje njihovu zainteresovanost za hrvatskog avio-prevoznika, piše Večernji list.

U početku su najveći interes bili iskazali južnokorejski Korean er i tajvanski Eva er. Te avio-kompanije su u prvom krugu poslale pisma namjere za učešće u privatizaciji, no u međuvremenu su odustale od ulaska u drugi krug.

Predstavnici IFC-a sad kreću u intenzivnije pregovore s grčkom, turskom i njemačkom avio-kompanijom u kojima bi se trebalo da definišu na koji način bi one htele da uđu u Koracija erlajnz.

Kako kažu sagovornici lista, Grci su najskloniji kupovini cijele kompanije, dok bi Lufthansa sprovela neku vrstu spajanja s hrvatskim avio-prevoznikom, kao što je to učinila sa Austrian erjanzom. Aegean i Lufthansa, s obzirom na to da dolaze iz zemalja članica EU, nemaju ograničenja oko toga koliko udjela mogu steći u Kroaciaj erlajnzu, dok Turkiš, koji je iz zemlje nečlanice EU, zbog zakona Unije može imati najviše 49 odsto udjela.

Lufthansa je jedna od najvećih svjetskih avio-kompanija i u svojoj floti ima 669 aviona. Turskiš erlajnz je pak jedan od najbrže rastućih avio-prevoznika u svijetu s trenutnom flotom od 255 aviona. Aegean erlajnz ima 44 aviona.

Odluka o tome na koji će se način ući u privatizaciju Kroacija erlajnza – dokapitalizacijom, strateškim partnerstvom ili prodajom – trebalo bi da bude donijeta do proljeća sljedeće godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *