Mugoša na provjeri zbog Carina i Bazara

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša našao se na meti Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnjivih poslova koje je sklapao sa firmama „Celebić” i „Carine”, pišu Vikend novine.Da je gotovo izvjesno da će provjere ova dva slučaja rezutirati istragom potvrdio je i sam Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić u TV emisiji „Načisto” kada je naveo da je „prema onome što Tužilaštvo ima na raspolaganju, moguće da će u predmetima pod radnim nazivima Bazar i Carine doći do podnošenja naredbi za sprovođenje istrage”. Još je neizvjesno da li će istrage obuhvatiti i Tomislava Čelebića i Čeda Popovića, vlasnike ove dvije crnogrske kompanije, koje su prema navodima krivičnih prijava, imale velike koristi na uštrb građana glavnog grada.

Na nepravilnosti u vezi sa izgradnjom i podjelom sadržaja Tržnog centra Bazar u Bloku 5 ljetos su ukazali iz Demokratske Crne Gore, navodeći da je kroz javno-privatno partnerstvo glavnog grada i kompanije “Čelebić”, Glavni grad za ulog od 8.107 kvadrata vrijednog zemljišta i naknade za komunalije dobio mrvice, odnosno parking mjesta i pijacu, a ta kompanija hiljade kvadratnih metara ekskluzivnog poslovnog prostora. Sumnja se, naime, da je Glavni grad na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Mugošom oslobodio „Čelebić” plaćanja oko 1,66 miliona eura po osnovu lokalne komunalne takse.

Ugovor između Glavnog grada i „Čelebića” u vezi sa zajedničkom izgradnjom zelene pijace i šoping centra u Bloku 5, koji su potpisali Mugoša i Čelebić, sklopljen je 2010. godine, a njime navodno nije predviđena površina objekta koji se gradi. Navodilo se da će glavni grad umjesto nakande za zemljište od nešto više od 8.000 kvadrata i prebijanje komunalija za tržni centar “Bazar” od Carina dobiti prizemlje, odnosno zelenu pijacu “Bazara” površine od oko 1,1 hiljadu kvadrata i parking tog objekta površine 6.000 metara kvadratnih.

Objekat je otvoren 8. oktobra 2012. godine, a kako su ranije navodili iz ove partije, tek tada je postalo jasno da umjesto ugovorom planiranog prizemlja i prvog sprata, objekat ima i drugi sprat na kome se nalaze sportsko-rekreativni sadržaji površine oko 3.000 kvadrata.

U prijavi se navodi da je tek po dobijanju upotrebne dozvole krenulo u sačinjavanje aneksa ugovora na koje, kako se navodi, Skupština Glavnog grada nije dala saglasnost, iako je pristanak tog tijela postojao na osnovni ugovor. Uslijedila je izrada dva aneksa ugovora. Slučaj „Carine” ponovo otvoren

Na nepravilnosti u slučaju „Carine” svojevremeno su Tužilaštvu ukazivali iz MANS-a podnošenjem krivične prijave protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše. Ta prijava je, međutim, odbačena, a predmet je zapečaćen. Ponovo otvoren kada je Tužilaštvo prije nekoliko mjeseci zatražilo kompletnu dokumentaciju iz RTCG koja je emitovala Mehanizam u kojoj je, između ostalog, tema bila i slučaj “Carine”.

U ranije podnijetoj krivičnoj prijavi se navodilo da je nakon presude Vrhovnog suda iz 2010. godine nastao dužničko-povjerilački odnos između Glavnog grada i podgoričke firme “Carine”, pri čemu je ta kompanija bila dužna da vrati zemljište površine 15.205 kvadratnih metara, a Glavni grad sumu od 2.508.825 eura, koliko su “Carine” platile za sporno zemljište.

Nakon što je zemljište vraćeno u vlasništvo Glavnog grada, gradonačelnik Miomir Mugoša je krajem 2011. godine donio odluku o ponovnom prenosu zemljišta “Carinama” i to po cijeni od 165 eura za kvadratni metar, isto kao i 2007. godine, kada su prvi put sklopljeni sporni ugovori. Razlika je, međutim, što je u međuvremenu promijenjen DUP i novim rješenjima je predviđeno da se na tom zemljištu može izraditi preko 72.000 metara kvadratnih stambeno-poslovnog prostora u čijoj je blizini sada planirana i obilaznica, što je moralo uticati na povećanje cijene zemljišta. Sumnja se takođe da je za raspolaganje sporne imovine bila ovlašćena samo Skupština, koja u konkretnom slučaju nije vršila ta ovlašćenja.

CdM

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.