Bankari savjetuju: Kupujte dolar, rublju i pesos

1 komentar

Vrijednost dolara će u 2016. godini ojačati, inflacija u SAD će ubrzati, a meksička valuta pesos i ruska rublja će ostvariti skok, previđaju u Goldman Saksu.

Iz tog razloga, američka banka preporučuje kupovinu američkog dolara, rublje i meksičkog pesosa, umjesto južnoafričkog randa i čileanskog pesosa.

Prema projekcijama banke, dolar će u 2016. godini ojačati prema euru i jenu, nakon što je ove godine registrovao skok vrijednosti prema svim svjetskim valutama, što je, kako navodi “Blumberg”, posljedica politike američke Uprave federalnih rezervi (Fed) i njenog približavanja podizanju kamatnih stopa.

Istovremeno, Evropska centralna banka i Centralna banka Japana nastavile su da povećavaju obim monetarnih podsticaja.

Među idejama stratega “Goldmana Saksa” je i da će investitori kupovati američke obveznice koje su povezane sa inflacijom.

Prošle godine, ova njujorška banka je prognozirala da će euro pasti na 1,15 dolara u periodu od godinu dana, da bi potom u najvećem dijelu ove godine vrijednost jedinstvene evropske valute bila ispod tog nivoa, i čak premašila predviđanja “Goldman Saksa”, skližnuvši u martu na 12-godišnji minimum od 1,0458 dolara.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *