Potrošačka korpa u oktobru 807 eura

Dodajte komentar

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u oktobru je, prema podacima Monstata, iznosila 807,7 eura, 0,02 odsto manje nego u septembru.

Od ukupne vrijednosti potrošačke korpe na hranu i bezalkoholna pića odnosi se 252,7 eura, na neprehrambene proizvode i usluge 354,5 eura i vrijednost imputirane rente 200,5 eura.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za hranu i bezalkoholna pića u oktobru je pala 0,7 odsto u odnosu na septembar.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za neprehrambene proizvode i usluge je u odnosu na septembar porasla 0,4 odsto, dok je vrijednost imputirane rente bila 0,1 odsto veća.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u oktobru je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, povećana je 1,3 odsto, dok je u odnosu na decembar prošle godine porasla 1,5 odsto.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je suma izdataka za hranu i ostalih tekućih izdataka koja uključuje kupljene proizvode, sopstvenu proizvodnju i poklone za prosječno domaćinstvo koje čine četiri člana od kojih je dvoje odraslih i dvoje djece.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe čine izdaci za minimum potrebne hrane i bezalkoholnih pića, koja obuhvata 130 prehrambenih artikala, izdaci za minimalno potrebne neprehrambene proizvode i usluge i vrijednost imputirane rente.

Za izračunavanje vrijednosti korpe za hranu i bezalkoholna pića od 130 proizvoda koristi se prosječna cijena u tekućem mjesecu, pomnožena sa mjesečnom količinom u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *