Arapi će zaposliti do 70 radnika u Duvanskom kombinatu

Dodajte komentar

Na tenderu za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata ponudili smo ulaganja od 20 miliona eura, od čega ćemo u prvoj godini, ukoliko naša ponuda bude prihvaćena, uložiti 12 miliona, najavio je u razgovoru za Dan vlasnik kompanije BMJ industries FZ LLC Ahmad Bkairat.Ostatak od osam miliona, kako je planirano, biće uložen u naredne dvije godine.

Bkairat je istakao da će u narednom periodu odlučiti da li će graditi novu fabriku, ili će kupiti već spremno zemljište i halu, kako bi što prije počeli sa proizvodnjom.

„Nove mašine ne možemo da instaliramo u postojeće pogone, a sam proces montiranja traje između 60 i 90 dana, pa bi nam u tom slučaju bolje odgovarala hala koja je već spremna, kako bi se što prije počelo sa proizvodnjom. Oko kupovine hale još pregovaramo i ne mogu da otkrivam detalje, osim da se ona nalazi u industrijskoj zoni u Podgorici. Gradnja fabrike bi mogla da potraje godinu do godinu i po, a nama se ne isplati da čekamo toliko, jer sa postojećim mašinama u Duvanskom kombinatu, koje su stare, ne možemo da radimo“, rekao je on.

Bkairat je istakao da čeka odgovor Tenderske komisije koja treba da ocijeni validnost ponude, a nakon toga će uslijediti pregovori sa Vladom oko preuzimanja starih mašina, proizvodnje i ostalih detalja, ali, kako je kazao, neće postavljati dodatne, jer im uslovi tendera odgovaraju.

Zbog novih mašina, koje su automatske, biće im potreban manji broj radnika.

„Za prvu godinu smo planirali da uposlimo između 55 do 70 radnika, ali još uvijek ne znamo tačan broj, a nakon toga bismo taj broj povećavali svake godine. Vidjećemo da li će moći da se radi u dvije smjene, kako bi u NDKP prešao veći broj radnika“, rekao je on.

Bkairat je najavio da će ovih DKP obići stručnjaci iz njegove fabrike, kako bi utvrdili u kakvom su stanju postojeće mašine.

U planu je, kako je kazao, i povećanje proizvodnje duvana.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *