Mercator nakon devet mjeseci sa 31 milion eura čiste dobiti

Dodajte komentar

Grupa Mercator je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 1,95 milijardi eura čistih prihoda od prodaje, što je 2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Uprkos tome, saopštavaju iz društva, Mercator je u odnosu na isto razdoblje prošle godine znatno poboljšao poslovanje. Operativna dobit iznosila je 61,2 miliona eura, odnosno gotovo tri puta više nego u istom periodu prošle godine, a neto dobit 31 milion eura.

Prihodi grupe, nisu uporedivi s prošlom godinom, zbog njihove modifikovane strukture, uglavnom zbog konsolidacije poslovnih aktivnosti na tržištima na kojima Mercator posluje.

U Srbiji su se, zbog uključivanja Agrokorove Idee znatno povećali, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini su smanjeni, jer je Mercatorovu maloprodaju preuzeo Konzum. Na ta dva tržišta Mercator prihode ostvaruje prije svega u Modiani i Intersportu i izdavanjem poslovnih prostora.

Poboljšanje poslovnog rezultata je nastavljeno treće tromjesečje zaredom. Omogućilo ga je usredotočenje na temeljne komercijalne aktivnosti na tržištima Slovenije, Srbije i Crne Gore. Osim toga, popravili su se trendovi u non-core djelatnostima, racionalizacija poslovanja je značajno umanjila troškove, a nešto je takođe doprinijela prodaja nestrateških djelatnosti. Na poboljšanje poslovanja ukazuje neto dobit, pogotovo u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je kompanija zabilježila gubitak od 12 miliona eura. Neto finansijski troškovi su se uspješnim finansijskim restrukturiranjem smanjili za 35,3 posto.

U prvih devet mjeseci ove godine, grupa je investirala 47,4 miliona eura, što je gotovo 3 puta više nego u istom periodu 2014. Od toga, u Sloveniji je upotrijebljeno 57 posto ukupnih investicijskih sredstava, što je 2,4 puta više nego u istom periodu prošle godine. Renovirana su i proširena prodajna mjesta, otvoreno je 37 novih prodavnica, dva distribuciona centra te tražena procjena novih potencijalnih mjesta za širenje maloprodajne mreže za sve Mercatorove programe, uključujući i novi logistiički i distributivni centar u Sloveniji.

Devetomjesečni period u Mercatoru obilježilo je nekoliko važnih sporazuma. Preuzeto je veleprodajno poslovanje društva Era Good, što bi trebalo povećati obim i raznolikost ponude u prodaji proizvoda za domaćinstvo te povećati poslovnu učinkovitost. Sa kompanijom Don Don je potpisan ugovoro o prodaji Pekarne Grosuplje. Krajem juna je hrvatskom Francku prodat brand mljevene kafe Santana i dobijen je strateški partner koji će omogućiti dalji razvoj takvih proizvoda.

Biznis.ba

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *