Kurs eura mogao bi spasti na nivo od 0,95 ili 0,90 dolara

1 komentar

Kurs eura vjerovatno da će pasti još dublje u odnosu na dolar, prognoziraju analitičari. Kurs eura prema dolaru uskoro bi mogao doći na nivo pariteta (odnos razmjene 1:1), predviđa Jens Klatt, glavni ekonomist DailyFX-a.

Razlog za slabljenje valute je u činjenici da se stanje u ekonomiji i politika kamatnih stopa znatno razlikuju u SAD-u i Evropi.

Američke Federal Reserve najavljuju rast kamatnih stopa u decembru, a u eurozoni to već dugi niz godina nije na dnevnom redu. Naprotiv, Mario Draghi, šef Evropske centralne banke (ECB) nedavno je najavio dalje mjere koje potiču zasićenost novca. To će ojačati dolar i oslabiti euro.

“Možda će s užasom u Parizu mjere ECB-a postati, prije ili kasnije, aktivne”, rekao je Klatt u intervjuu za Kurier.

Euro bi na taj način mogao pasti krajem 2015. godine na nivo pariteta prema dolaru, a kasnije čak i niže.

U sljedećih dvanaest mjeseci odnos 0,95 ili 0,90 dolara će biti “realan” To će biti najniži kurs eura u 13 godina. Tako nisko euro je bio posljednji put prije uvođenja novčanica i kovanica.

Biznis.ba

 

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ocigledno da ovaj pise gluposti , trenutno uvaljuju bezvrijedni dolar… Kada je nafta bila preko 100$ prognozirali su ide do 200, kada je bila 40$ nakon toga , moze do 25-30. Smijesni su

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *