Evo zašto predstavnici zemalja Srednje i Istočne Evrope putuju u Kinu

Četvrti sastanak čelnika Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope (CEE) će se održati u kineskom gradu Suzhou od 24. do 25. novembra, a Kina će po prv puta biti domaćin ovog sastanka.

Kineski premijer Li Keqiang će s čelnicima 16 zemalja CEE-a prisustvovati sastanku u Suzhou, a kineski predsjednik Xi Jinping će se s njima susresti u Pekingu, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Wang Chao.

Sastanak čelnika je najvažniji ovogodišnji zakazani događaj u sklopu saradnje Kine i CEE-a, rekao je Wang, dodajući da će to postaviti snažnije temelje za budući razvoj.

Ovogodišnji sastanak u Kini će biti značajan za održivi, uravnotežen i duboki odnos između Kine i Evrope, rekao je Wang.

Li će takođe prisustvovati okruglom stolu “16+1” te ekonomskom i trgovinskom forumu.

Sastanak mehanizma 16+1, pokrenut 2012., pomogao je u produbljivanju tradicionalnog prijateljstva, jačanju uzajamno korisne suradnje i promicanju kinesko-evropskih odnosa, rekao je Wang.

Šesnaest zemalja koje će prisustvovati sastanku uključuju Albaniju, BiH, Bugarsku, Crnu Goru, Češku, Hrvatsku, Estanoju, Mađarsku, Makedoniju, Latviju, Litvaniju, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju i Srbiju.

Kina je spremna da bude dobar domaćin i učini sastanak novim kamenom temeljcem za razvoj saradnje Kine i CEE-a, rekao je Wang.

Tema ovogodišnjeg sastanka je “Novi početak, Nova područja, Nova vizija”, rekao je Wang.

Kina će po prv puta biti domaćin sastanka čelnika Kine i CEE-a, rekao je Wang, tako da novi početak znači da je to važno razdoblje za nasljeđivanje prošlosti i ulazak u budućnost.

Na sastanku će se predložiti nove mjere i proširiti nova područja za saradnju, koja će pokrivati međupovezivost, ulaganje i trgovinu, finansije, poljoprivredu, međuljudsku razmjenu i tako dalje, rekao je Wang.

Čelnici će takođe planirati novu viziju razvoja u idućih pet godina, ciljajući jačanju najvećem stepenu saradnje, rekao je Wang, dodajući će se nakon sastanka objaviti i neki dokumenti o ishodima.

Wang je izjavio da je saradnja proširena u novim područjima te da je dala veće rezultate, zahvaljujući sve većoj zrelosti mehanizma i većem broju platformi.

Li će na svečanom otvaranju foruma o trgovini i ulaganjima održati govor, rekao je zamjenik ministra trgovine Gao Yan, dodajući da će na forumu u Suzhou učestvovati oko hiljadu poslovnih čelnika iz Kine i CEE-a.

Obim trgovine između Kine i CEE-a je 2010. iznosio 43,9 milijardi američkih dolara. Ta brojka se do 2014. Povećala na 60,2 milijarde američkih dolara.

Ekonomska i trgovinska saradnja Kine i CEE-a se suočava s novim mogućnostima, rekao je Gao, pozivajući obje strane na produbljivanje saradnje u industrijskim kapacitetima i proizvodnji opreme.

Prema njegovim riječima, kineske kompanije su do sada uložile više od 5 milijardi dolara u zemlje CEE-a, a te zemlje su u Kinu uložile više o 1,2 milijarde američkih dolara.

Gao je izjavio da obje strane proširuju područja za ulaganja te rade na različitim oblicima ulaganja.

Kina i zemlje CEE-a su blisko povezane kineskim prijedlogom inicijative Pojas i Put, rekao je Gao, dodajući da dvije strane imaju veliki potencijal u energetskoj i infrastrukturnoj saradnji.

Izvor: Poslovni puls

Check Also

Sindikat traži ograničenje cijene goriva

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković uputio je pismo premijeru Zdravku Krivokapiću u kome …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *