Barclays će platiti 100 mil. dolara za nagodbu zbog zloupotrebe u trgovanju valutama

Dodajte komentar

Britanska banka Barclays Plc će, prema očekivanjima, platiti najmanje 100 miliona dolara kako bi se nagodila u istrazi koju provodi njujorški bankarski regulator, a koji istražuje je li banka zloupotrijebila svoj elektronski program trgovine valutama, rekli su upućeni izvori.

Barclays je u maju priznao krivicu u tužbi koju je podnijelo američko Ministarstvo pravosuđa povezanu s namještanjem kursa valuta i platio ukupno 2,4 milijarde dolara raznim regulatorima, među kojima je i Odjeljenje za finansijske usluge (DFS) piše Bloomberg.

DFS-u je od te svote pripalo 485 miliona dolara, ali istaknuli su da će se njihova istraga nastaviti. Nagodba od 100 miliona odnosi se na njihovu istragu.

Druga po veličini britanska banka nalazi se među globalnim kreditorima najviše pogođenim istragom regulatora za optužbe u vezi dojava na tržištu valuta na kojem se dnevno trguje vrijednošću 5,3 biliona dolara. Londonska se banka već nagodila s većim dijelom regulatora, ali još joj prijete optužbe klijenata.

Istraga državnog regulatora, koja je započela prije godinu dana, fokusirana je na platforme elektronskog trgovanja kojima se služe najveće banke na tržištima valuta. Njome se želi utvrditi jesu li banke zloupotrijebile svoju praksu “posljednjeg pogleda”, koja im omogućava da odustanu od transakcije ako postane nepovoljna za njih.

U maju su Citigroup Inc., JPMorgan Chase & Co. i Royal Bank of Scotland Group Plc priznale krivicu u namještanju cijena američkog dolara i eura u sklopu nagodbe s američkim Ministarstvom pravosuđa. UBS Group je dobila imunitet u zamjenu za saradnju, ali je priznala krivicu u prethodnoj istrazi u namještanje kamatnih stopa.

Barclaysova portparolka Kerrie Ann Cohen odbila je komentarisati, a komentar nije bilo moguće dobiti niti od portparolke Odjeljenja za finansijske usluge.

Britanska je banka u trećem kvartalu rezervisala 442 miliona dolara kako bi nadoknadila gubitke klijenata koji su imali više troškove u trgovanju valutama.

Bankar.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *