Završena jedna od najvećih opklada na Wall Stretu

Dodajte komentar

Izlaskom investicionog fonda Džordža Sorosa iz vlasničke strukture Herbalifea završena je jedna od najvećih opklada na Wall Streetu.

Sorosev fond, čiji se potezi na berzi pomno prate, objavio je da je prodao dva miliona akcija američkog Herbalifea u trećem tromjesečju, navodi Rojters.

Time je na neki način, završena bitka između Sorosa, jednog od doajena američke finansijske industrije ie mlade zvezde u usponu, Vilijama Akmana, osnivača i prvog čovjeka fonda Pershing Square Capital. Ackman se prije tri godine kladio da će akcija Herbalifea izgubiti na vrijednosti jer je poslovanje kompanije, kako je tvrdio, notorna prevara koja se temelji na piramidalnoj šemi.

Akman je bio uvjeren da će kompanija posrnuti i govorio je da će svoju poziciju protiv Herbalifea “odvesti do kraja svijeta” i na kraju je izgubio novac u okršaju sa Sorosom.

Herbalife je, naravno, uporno negirao njegove navode. U kratku prodaju akcija te kompanije Akman je uložio čak milijardu dolara. Međutim, Soros i Karl Ikhan, još jedna živa legenda Volstrita, zauzeli su suprotne pozicije. Pokazalo se da su “stari lisci” bili u pravu. Samo tokom ove godine Herbalife je na berzi poskupio preko 46 odsto. Vilijam Akman tako je izgubio lijepu svoticu, a njegov fond za ovu godinu bilježi minus od 20 odsto. Carl Ikhan za sada ne napušta svoje ulaganje, pa i dalje drži 17 miliona akcija Herbalifea.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *