Šta je vlasnik Alibabe savjetovao Baraka Obamu?

Dodajte komentar

Barak Obama iskoristio je pauzu u panel diskusiji na samitu APEK na neobičan način – kako bi propitao kineskog milijardera Džeka Ma o odnosu biznisa i države.

Američki predsjednik se opušteno našalio sa ekscentričnim osnivačem i šefom Alibaba Grupe, koja je u potrazi za prilikom za prodor na strana tržišta, uključujući i SAD.

Tokom razgovora na marginama APEK-a, američki predsjednik pitao je Ma šta misli kako bi vlada i biznis mogli da pomognu mladim preduzetnicima.

– Za vladu je jednostavno – samo im smanjite poreze ili ih potpuno ukinite, odgovorio je Ma na šta je publika izvršnih menadžera reagovala smijehom i aplauzima.

“Dobio se punu podršku svojih kolega direktora”, reagovao je Obama.

Ma je kazao da kompanija Alibaba naporno radi kako bi investirala u velike poduhvate u inostranstvo, a širenje van Kine je prioritet.

Obama je takođe pohvalio relativno nepoznatu filipinsku preduzetnicu Aisa Mijeno, inženjerku koja je izmislila sijalicu koja svijetli zahvaljujući slanoj vodi. On je prodložio šefu Alibabe da investira u izum koleginice na panelu, nakon što je ona kazala da traži investitora za masovnu proizvodnju lampe.

“Samo kažem”, kazao je Obama sugestivno gledajući Džeka Ma. “Posluži ovde malo kao posrednik”.

Ma se na to nasmijao i rekao da Alibaba izdvaja 0,3 odsto ukupnih prihoda u posljednjih šest godina kako bi ohrabrila mlade u potrazi za rješenjima u borbi protiv klimatskih promjena i zaštiti životne okoline.

Ma je kazao i kako smatra da je “fantastična ideja” ulaganje u čiste tehnologije, misleći na nedavni razgovor u kojem je tu ideju načeo sa osnivačem Majkrosofta Bilom Gejtsom.

Izvor: Economy

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *