Radikalni potezi za sanaciju Unikredita

Dodajte komentar

Najveća italijanska banka po obimu sredstava, Unikredit, prodala je 3,2 odsto od ukupno 22 odsto svog udjela u centralnoj banci Italije. To su za agenciju ANSA naveli izvori iz finansijskog sektora Italije.

Prodaja akcija u Banci Italije će donijeti više od 200 miliona eura Unikreditu, koji je najveći akcionar centralne banke sa udjelom vrednim 1,6 milijardi eura.

Unikredit je prošle nedelje saopštio da će, u okviru strateškog plana, ukinuti do 18.200 radnih mjesta da bi izbjegao pribavljanje svježeg kapitala. Banka je precizirala da planirani otkazi, mahom u Italiji, Njemačkoj i Austriji, uključuju i 6.000 radnih mjesta u Ukrajini.

Banka je u trećem kvartalu 2013. imala gubitak od 15 milijardi eura, najveći u istoriji, nakon čega je najavila novu strategiju.

Unikredit je već neko vrijeme pod pritiskom da preduzme radikalne korake radi popravljanja stanja svog kapitala, nakon što je prošlogodišnji panevropski stres test ukazao na slabosti na tom polju, iako je banka prošla test, navodi ANSA.

Izvor: B92

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *