“Heineken” iznio ponudu za preostale akcije “Laškog”

Holandski proizvođač piva “Heineken” iznio je ponudu za preuzimanje preostalih akcija slovenačke pivare “Pivovarna Laško” u kojoj je ranije ove godine kupio većinski udio.

Prema ponudi objavljenoj u slovenačkom dnevniku Delo, “Heineken” nudi 25,56 eura po akciji za preostalih 46,57 odsto akcija Laškog, a ponuda će biti otvorena od 18. novembra do 15. januara, prenosi agencija STA.

Ukoliko akcionari Laškog prihvate ponudu, holandska kompanija će im isplatiti 104 miliona eura za akcije, nakon što je 53,43 odsto akcija u oktobru kupila za 119,5 miliona eura.

Procijenjen na 35 milijardi eura, “Heineken” je bio treća po veličini svjetska pivara prije spajanja belgijsko-brazilskog AB InBeva i britanskog SABMilera. Kompanija je u avgustu zabilježila skok profita od 81 odsto na 1,14 milijardi eura. “Heineken” proizvodi i prodaje više od 200 marki piva i sajdera i zapošljava gotovo 70.000 ljudi širom svijeta.

Osnovana 1825, Pivovarna Laško je vodeći proizvođač piva u Sloveniji, a prošle godine ostvarila je neto zaradu od 1,9 miliona eura.

Biznis.ba

Check Also

NLB Pay i Visa sa Vama na CIM Forumu

Forum kreativnih industrija i medija CIM Forum (Creative Industries and Media Forum), biće održan od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.