Formirana Asocijacija menadžera Jugoistočne Evrope

Dodajte komentar

U Podgorici je danas formirana Asocijacije menadžera Jugoistočne Evrope AMSEE,na inicijativu Asocijacije menadžera Crne Gore.

Odluku o formiranju su uz podršku Evropske konfederacije menadžera CEC i Evropske menadžment asocijacije EMA potpisali Konstantinos Lambrinopoulos predsjednik Grčke Asocijacije-HMA , Esad Čolakovic glavni menadžer Hrvatske Udruge Menadžera i Poduzetnika-CROMA, Milan Petrović predsjednik Srpske Asocijacije Menadzera-SAM i Budimir Raičković predsjednik Asocijacije Menadzera Crne Gore-AMM.

Novoformirana Asocijacija će djelovati na principima koji su postavljeni u dokumentu platforme zajedničkog djelovanja pod nazivom:„Podgorička inicijativa za bolji i uspješniji region“.

Za koordinatora predsjedništva AMSEE izabran je gospodin Budimir Raičković, predsjenik AMM-a koji je novinarima naglasio da će Asocijacija Menadžera Juogistočne Evrope poseban akcenat staviti na snaženju i stvaranju svojevrsne ujedinjene, koordinisane i organizovane mreže menadžerskih organizacija zemalja regiona kroz promociju razvoja liderskih i menadžerskih vještina i znanja, kao i kontinuiranom ulaganju u ljudske resurse koji predstavljaju osnovnu pretpostavku za dalji društveni i ekonomski preporod regiona.

– Organizacije potpisnice platforme dijele zajednički stav da su ljudski resursi glavni i najmoćniji pokretački impuls regiona. Svjesne da se region suočava sa novim izazovima, a da još uvijek nije u potpunosti savladao različite kulturološke, vjerske, rasne, istorijske i političke barijere i predrasude, cijene ovu incijativu kao jednu od afirmativnih akcija u pravcu bolje povezanosti, saradnje, razumijevanja i uzajamne podrške na prostoru Jugoistočne Evrope. Zbog toga, organizacije potpisnice ohrabruju sve menadžerske organizacije u regionu da se na mnogo aktivniji način uključe ne samo u ekonomske sfere djelovanja nego i u svim oblastima društvenog života koje su od ključnog značaja kako za njihove države tako i za region SEE i Evropu – istakao je Raičković.

Predsjednik AMMA-a smatra da ovakve organizacije menadžera u svojim državama, daju doprinos održivom ekonomskom razvoju, većem broju novih radnih mjesta, poboljšanju standarda građana i društvenom i demokratskom prosperitetu svojih zemalja. On ističe da će kolegama iz Makedonije i BIH pružiti adekvatnu podršku na uspostavljanju kvalitetnih organizacija menadžera tih država.

– Ohrabrujemo ih na tom putu i iskazujemo spremnost da im svoje kapacitete i znanja stavimo na raspolaganje kao sastavnom dijelu jedinstvene organizacije i mreže menadžera Jugoistocne Evrope.

Raičković je pozvao međunarodne institucije i organizacije koje djeluju na prostorima SEE i Zapadnog Balkana da u skladu sa svojim nadležnostima i ciljevima pruže podršku „Podgoričkoj inicijativi za bolji i uspješniji region“.

– Ostajemo otvoreni da se našoj inicijativi pridruže ida je podrže druge poslovne organizacije, institucije, kompanije, organizacije civilnog društva i pojedinci koji se pronalaze u ovoj ideji i koji su u mogućnosti su da doprinesu njenom razvoju – navodi Raičković.

CRNA GORA DOBILA ORGANIZACIJU PRVOG KONGRESA MENADŽERA EVROPE

Evropska konfederacija menadžera CEC i Evopski menadžment asocijacije EMA u saradnji sa Asocijacijom Menadžera Crne Gore će 2. i 3. juna 2016. godine u Crnoj Gori organizovati Prvi kongres lidera Evrope. U Asocijaciji smatraju  da ovaj  gest daje podstrek pomenutoj inicijativi ali I poruku svim organizacijama menadžera u regionu da su ovakvi potezi i njihova djelovanja od velikog interesa za Evropu, jer iz geografske perspektive gledano ovaj region još uvijek nedostaje da se upotpuni Evropska unija.

Predsjednik Evropske asocijacije menadžera CEC, Ludger Ramme ističe da su menadžeri pokretačka snaga za promjene i društveni napredak u svim zemljama. On je naglasio da istinski pro-evropski orijentisan od svog osnivanja, CEC poklanja posebnu pažnju zemljama koje se još uvijek nisu pridružile Evropskoj Uniji.

“Drago mi je i da CEC i AMM uz podršku kolega iz drugih zemalja Evropske Unije i kolega iz regiona Jugoistočne Evrope  posebno Zapadnog Balkana imaju prilku da se ponovo okupe u Crnoj Gori, u junu 2016. na zajedničkom kongresu na temu Liderstva.Evropska konfederacija menadžera će dati punu podršku na putu da se proširi znanje i svijest o menadžerima i čuje njihov glas širom Evrope.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *