U Americi dividende rastu, u Evropi i Kini padaju

Globalne dividende su u trećem tromjesečju porasle zahvaljujući ekonomskom oporavku, rastućem povjerenju potrošača i snažnom rastu tržišta u Sjevernoj Americi.

Glavni nosilac rasta bio je SAD, s 2,3 posto dividende su dostigle 297 milijardi dolara, navodi se u izvještaju Henderson Global Investorsa. Dividende u Sjevernoj Americi dosegle su kvartalni rekord od 116,5 milijardi dolara, što je rast od 20 posto na godišnjem nivou, piše Financial Times.

Kineske dividende su pale 2,1 posto, a očekuje se i pad dividendi na godišnjem nivou. Dividende u Evropi i Velikoj Britaniji su takođe razočarale: evropske su pale 13,1 posto, a britanske 1,5 posto.
Za ulagače je ohrabrujuće da dividende u SAD-u rastu iako dobit i prihodi kompanija rastu sporije. Na ostalim razvijenim tržištima, poput evropskog, rast je prikriven slabljenjem lokalnih valuta, smatraju analitičari.
Kineske kompanije vežu isplatu dividendi s poslovnim rezultatima, što podrazumijeva niske dividende u lošom vremenima, a to nije slučaj na razvijenim tržištima.
Analitičari očekuju da će globalne dividende za cijelu godinu dostići 1,15 biliona dolara, što je 2-postotni pad na godišnjem nivou. No, uzmu li se u obzir niže vrijednosti globalnih valuta, niža vrijednost povlaštenih dividendi i promjene indeksa, rast bi iznosio 9,5 posto.
Izvor: Banka

Check Also

MF zadovoljno procjenama EBRD, ali očekuju rast od 4,7 odsto

Imajući u vidu dosadašnje rezultate, očekivane povoljne trendove u trećem kvartalu i ostatku godine, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published.